„Pirmą kartą nuo Europos Sąjungos sukūrimo jos žlugimas tampa realia galimybe. Jau daug mėnesių Sąjunga skuba iš vieno aukščiausiojo lygio susitikimo krizės klausimais į kitą. Sprendimus, kurie susiję su mumis visais, vyriausybių vadovai priima už uždarų durų. Mano nuomone, taip europinėje politikoje grįžtama į padėtį, iš kurios, manėme, jau seniai išeita: tai primena 19 amžiuje vykusio Vienos kongreso laikotarpį. Tuo metu pagrindinis principas buvo be demokratinės kontrolės nieko nepaisant apginti nacionalinius interesus. Pokario Europoje, priešingai – buvo svarbus blaivus suvokimas, kad mūsų interesai neatskiriami nuo mūsų kaimynų interesų, supratimas, kad ES nėra nulinės sumos žaidimas, kuriame vienas turi pralaimėti, kad laimėtų kitas. Yra visiškai priešingai: arba visi pralaimėsime, arba visi laimėsime“, – savo įžanginėje kalboje sakė M. Schulzas.

„Mano senelis kovojo Pirmajame pasauliniame kare. Po 20 metų mano tėvas išėjo į karą, per kurį nusikalstamas Hitlerio režimas paskandino pasaulį liepsnose. Aš užaugau trijų valstybių pasienio mieste, kuriame žmonės turėjo laukti ilgose eilėse prie sienos, jei norėjo aplankyti savo kaimynus Belgijoje ir Olandijoje. Karą ir badą įveikėme. Atvėrėme sienas. Draudžiame rasizmą ir neapykantą kitataučiams. Šiandien gyvename laisvoje, atviroje Europoje. Europoje, kuri gali didžiuotis savo kultūros įvairove. Parenkime šią Europą 21-ajam amžiui, kad ji vėl galėtų pažadėti jaunajai kartai, jog bus ekonomiškai stipri, socialiai teisinga, laisva ir demokratinė Europa Tėvynė“, – sakė naujasis EP pirmininkas.

Buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Jerzy Buzekas, nuo 2009-ųjų ėjęs EP pirmininko pareigas, grįžta į ankstesnį postą - vėl tampa EP nariu.

M. Schulzas tapo žinomas 2003-iaisiais, kai tuometis Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi palygino jį su nacių koncentracijos stovyklos prižiūrėtoju.

Netrukus po to M. Schulzas tapo Socialistų partijos lyderiu, kur jis per debatus pagarsėjo savo agresyviu būdu.

Pasak Socialistų partijos nario, M. Schulzas "nėra labai populiarus" net savo aljanse, ypač tarp mažesnių valstybių atstovų, kurie mano, jog jis skiria per daug dėmesio Prancūzijos ir Vokietijos atstovams.