Vienas aršiausių V. Putino kritikų A. Navalnas neaiškiomis aplinkybėmis mirė atokiame Arkties kalėjime vasario 16 dieną, tačiau ES vadovai dėl to kaltina Rusijos prezidentą.

„Rusijos vyriausybei ir asmeniškai Vladimirui Putinui tenka baudžiamoji ir politinė atsakomybė už žymiausio savo oponento Aleksejaus Navalno mirtį“, – sakoma rezoliucijoje, kurią 506 balsais priėmė 705 vietų parlamentas. Prieš rezoliuciją balsavo tik devyni EP nariai.

Rezoliucijoje teigiama, kad V. Putinas „turėtų už tai atsakyti“.

Įstatymų leidėjai taip pat paragino atlikti „nepriklausomą ir skaidrų tarptautinį tyrimą" dėl A. Navalno mirties aplinkybių.

Be to, parlamentas paprašė 27 ES valstybių narių „sustiprinti“ paramą Rusijos politiniams kaliniams ir toliau remti demokratinę opoziciją Rusijoje.

A. Navalno laidotuvės vyks penktadienį vienoje Maskvos bažnyčioje. Jo našlė Julija Navalnaja trečiadienį Europos Parlamentui sakė besibaiminanti, kad atsisveikinimą gali aptemdyti trukdymai ir suėmimai.

Opozicijos lyderis išgarsėjo savo kampanija prieš korupciją, kuri, anot jo, siautėja V. Putino administracijos viršūnėse.

A. Navalnas buvo suimtas 2021 metų sausio mėnesį, kai grįžo į Rusiją po gydymo Vokietijoje dėl apnuodijimo, patirto vykdant kampaniją prieš V. Putiną. Vėliau tais pačiais metais jis buvo apdovanotas aukščiausiu ES apdovanojimu už žmogaus teises – Sacharovo premija.

Rusijos valdžios institucijos teigė, kad A. Navalnas mirė dėl „natūralių priežasčių“, kai prarado sąmonę po pasivaikščiojimo. Šį teiginį atmeta A. Navalno šeima, rėmėjai ir Vakarų pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)