„Mes, kaip jau ne kartą esame sakę, raginame priimti įstatymus, kurie gintų apie pažeidimus pranešančius asmenis, ir suprantama, būsime labai dėmesingi ir budrūs dėl klausimų, susijusių su žurnalistų apsauga ir jų žodžio laisve“, – sakė jis per spaudos konferenciją Briuselyje.

M. Schinas tai pareiškė reaguodamas į repliką, kad Europos Komisijos reakcija apsiribojo užuojautos pareiškimu, nors šie nužudymai skatina imtis teisinių žingsnių žurnalistams ginti.

Pasak M. Schino, Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio reakcija į J. Kuciako nužudymą nebuvo paprasčiausias užuojautos pareiškimas – jis griežtai pasmerkė šį nužudymą ir pažymėjo, jog tokie veiksmai prieštarauja ne tik ES valstybių normoms, bet apskritai visoms demokratinėms taisyklėms, galiojančioms už bloko ribų.

M. Schinas pabrėžė, jog dėl Slovakijos žurnalisto nužudymo šiuo metu vyksta tyrimas, o Europos Komisija paprastai laikosi pozicijos nekomentuoti tokių situacijų, kol nepaskelbti tyrimo rezultatai.

27 metų J. Kuciako ir jo bendraamžės sužadėtinės Martinos Kušnirovos kūnai su šautinėmis žaizdomis buvo aptikti vasario 25 dieną poros namuose Velka Mačos mieste, esančiame už 65 km į rytus nuo sostinės Bratislavos.

Žurnalistas buvo nužudytas tuo metu, kai rengėsi paskelbti straipsnį apie įtariamus aukštų pareigūnų korupcinius ryšius si italų mafija. Anksčiau jis buvo sulaukęs grasinimų.

53 metų D. Caruana Galizia žuvo spalio 16 dieną sprogus jos automobilyje padėtai bombai. Dėl populiaraus tinklaraščio, kuriame demaskuodavo valdžios pareigūnų korupciją, D. Caruana Galizia buvo viena garsiausių viešų figūrų mažoje, bet ekonomiškai klestinčioje Maltoje.