Europos Komisija jau yra pasirašiusi sutartis dėl COVID-19 vakcinos tiekimo su „AstraZeneca“, „Sanofi“-GSK, „Janssen Pharmaceutica“ bei sėkmingai užbaigė parengiamąsias derybas su „CureVac“ ir „Moderna“.

„Saugi ir veiksminga vakcina yra vienintelė ilgalaikė pandemijos įveikimo strategija. Šiandienos susitarimas pagrįstas vilties teikiančiais ankstyvaisiais klinikinių tyrimų rezultatais ir dar labiau patvirtina mūsų įsipareigojimą plėsti Europos sveikatos apsaugos sistemos galimybes“, – trumpoje spaudos konferencijoje Briuselyje pabrėžė ES sveikatos apsaugos komisarė Stella Kyriakidis.

„Šia ketvirtąja sutartimi konsoliduojame itin patikimą vakcinų kandidačių portfelį, kurių dauguma yra išplėstinių bandymų stadijoje“, – EK pranešime cituojama jos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Europos vaistų agentūra (EMA) šios savaitės pradžioje skelbė dar neturinti klinikinių tyrimų duomenų iš „Pfizer“, kad galėtų patvirtinti vakciną, kurios veiksmingumas, anot gamintojų, siekia 90 procentų.

Anksčiau pareigūnai sakė, kad Briuselis užtruks iki ateinančių metų, kol suteiks leidimą platinti vakcinas, nors ir paspartino jų tvirtinimo procedūrą.