Praėjusį mėnesį atrodė, kad tarpininkai iš Europos Sąjungos padarė pažangą siekiant atgaivinti 2015 metų susitarimą, nes Iranas iš esmės sutiko su siūlomu galutiniu tekstu.

Tačiau optimizmas išblėso, kai Jungtinės Valstijos atsiuntė atsakymą, į kurį savo ruožtu atsakė Iranas.

Šeštadienį paskelbtame bendrame pareiškime Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė (JK) pažymėjo, kad Teheranui pateiktame galutiniame tekste didžiosios Europos šalys pasiekė „savo lankstumo ribą“.

„Deja, Iranas pasirinko nepasinaudoti šia lemiamai svarbia diplomatine galimybe“, pareiškė trys šalys ir pridūrė, kad „vietoj to, Iranas toliau plečia savo branduolinę programą tiek, kad tam nebėra jokio įtikinamo pateisinimo civiliniais tikslais“.

Teheranas taip pat yra vėl iškėlęs klausimus, susijusius su teisiškai privalomais šalies įpareigojimais pagal Sutartį dėl branduolinio ginklo neplatinimo, kuri buvo sudaryta su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA).

„Dėl šio paskutinio reikalavimo kyla rimtų abejonių dėl Irano ketinimų ir pasirengimo siekti sėkmingo rezultato dėl JCPOA“, – pažymėjo Prancūzija, Vokietija ir JK, pavartojusios Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action) vadinamo susitarimo akronimą.

J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas 2018 metais išvedė Jungtines Valstijas iš susitarimo ir sugrąžino Iranui plataus masto sankcijas.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas pritaria, kad būtų atnaujintas susitarimas, pagal kurį Iranui bus sušvelnintos sankcijos ir jis vėl galės parduoti savo naftą visame pasaulyje mainais į griežtus branduolinės programos apribojimus.

Trijų galingųjų Europos šalių bendras pareiškimas pasirodė praėjus dienai po to, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pareiškė, jog naujausias Irano atsakymas dėl branduolinio susitarimo yra žingsnis „atgal“.

Jis taip pat įspėjo, kad Vašingtonas neskubės sugrįžti prie susitarimo bet kokia kaina, nes “mes neketiname sutikti su susitarimu, kuris neatitinka mūsų galutinių reikalavimų”.

Diplomatai teigia, jog Iranas atsisakė reikalavimo, kad J. Bidenas atšauktų D. Trumpo sprendimą elitinę Revoliucijos gvardiją įtraukti į teroristinių grupuočių sąrašą, o tai buvo vienas pagrindinių nesutarimų objektų.

Tačiau ginčų kelia ir Irano primygtinis reikalavimas, kad Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros institucija nutrauktų tyrimą dėl trijų nedeklaruotų objektų, kuriuose, kaip įtariama, anksčiau buvo vykdoma branduolinė veikla.