„Europa turi padaryti daugiau, kad paremtų Ukrainos pastangas apsiginti“, – interviu savaitraščiui „Die Zeit“ sakė O. Scholzas ir pridūrė, kad pagalba, kurią Europos šalys numatė 2024 metams, nėra pakankama. Jis paragino, kad kiekviena šalis aptartų, kaip galėtų „reikšmingai padidinti paramą“ Kyjivui.

Kancleris sakė, jog jį „erzina“ nuolat Vokietijai žeriama kritika, kad ji daro nepakankamai, nors iš tikrųjų Vokietija „daro nepalyginamai daugiau nei visos kitos ES valstybės“.

Ukraina prašo daugiau šaudmenų ir ginkluotės kovai su Rusijos kariuomene. Tarp Kyjivo prašomų ginklų yra sparnuotosios raketos „Taurus“, tačiau Vokietija kol kas atsisako jas suteikti. Nepaisant to, Vokietija pristato daugiau nei pusę Europos tiekiamų ginklų, apie kuriuos žinoma. O. Scholzas perspėjo, jog nereikia manyti, kad „ilgainiui galime tai padaryti vieni“.

„Nebūtų gera žinia, jei JAV nustojus būti rėmėja didžiausia ginklų tiekėja Ukrainai taptų Vokietija“, – sakė jis ir pridūrė, kad Vokietija, buvusio kanclerio Helmuto Schmidto žodžiais, yra tik vidutinio dydžio galia.

JAV ginklai ir finansinė pagalba yra lemiama ukrainiečiams atremiant daug didesnes puolančias Rusijos pajėgas, tačiau JAV pagalbą Ukrainai blokuoja respublikonai. Be to, šį rudenį vyks rinkimai, kuriuos gali laimėti respublikonas Donaldas Trumpas. Būgštaujama, kad jis gali nutraukti pagalbą Ukrainai ir net NATO sąjungininkėms Europoje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad D. Trumpui sugrįžus į Baltuosius rūmus JAV politika karo atžvilgiu greičiausiai bus kitokia.

Vokietija balandį gali perduoti Ukrainai sraigtasparnių


Jau šių metų balandį Ukrainą gali pasiekti Vokietijos žadėti sraigtasparniai „Sea King“, trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė VFR gynybos ministerijos atstovas spaudai Arnas Kollatzas, praneša „Ukrinform“ korespondentas.

„Kai dėl „Sea King“, tai galiu patvirtinti, kad mes su Ukraina susitarėme dėl šešių sraigtasparnių „Sea King“ perdavimo. Tai bus įmanoma apytikriai nuo balandžio mėnesio“, – sakė žinybos atstovas.

Jis patikino, kad tai nesumažins Bundesvero kovinio pajėgumo. Vokietijos ginkluotosios pajėgos planuoja palaipsniui pakeisti šio tipo orlaivius sraigtasparniais „Sea Lion“. O Ukrainos atstovai konsultacijų metu domėjosi kaip tik „Sea King“ modeliu. Be pačių mašinų, bus perduota atsarginių dalių ir kitos įrangos, taip pat bus surengti apmokymai.

Kaip jau buvo pranešta, Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas po Kontaktinės grupės Ukrainos gynybos klausimams 18-ojo posėdžio informavo apie planus perduoti Ukraina šešis daugiafunkcius sraigtasparnius „Sea King Mk41“ su komplektuojamosiomis ir atsarginėmis dalimis.

„Sea King“ – išmėgintas ir galingas sraigtasparnis, kuris padės ukrainiečiams daugelyje sričių: nuo žvalgybos virš Juodosios jūros iki karių gabenimo. Tai bus pirma tokio tipo siunta iš Vokietijos“, – pareiškė B. Pistoriusas.

Kuleba: mums reikia „Taurus“ raketų ne Maskvai pulti


Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ragina Vakarus nustoti net galvoti apie V. Putino pergalės galimybę ir pradėti tiekti Ukrainai visus ginklus, kurių jai reikia agresijai atremti. D. Kuleba tai sakė interviu Vokietijos leidiniui „Bild“.

Pokalbis įvyko antradienį, netrukus po rytinio Rusijos raketų smūgio Ukrainai. Šiuo klausimu ministras pažymėjo, kad Rusija vis dar turi galimybę suduoti tokius masinius smūgius, todėl Ukraina yra dėkinga savo partneriams už suteiktas oro gynybos sistemas, ypač „Patriot“, tačiau jų reikia daugiau.

D. Kuleba pripažino, kad padėtis yra labai rimta, galbūt net dar rimtesnė nei buvo prieš beveik dvejus metus, prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai. Priežastis – ginklų, šaudmenų ir karinės įrangos trūkumas.

„Nors Ukraina gerokai padidino gamybą ir toliau ją didins, vis dar matome, kad Vakarų gynybos pramonė, t. y. mums padedančių valstybių gynybos pramonė, nepajėgia pagaminti pakankamai artilerijos šaudmenų“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Pasak jo, šaudmenų kiekis nuo pat pradžių buvo problema Nr. 1. Rusija gerokai padidino savo gamybą, be to, jų gauna ir iš Šiaurės Korėjos, o Ukrainos partneriai negali pateikti visko, kas buvo pažadėta, teigė D. Kuleba. Naujų gamybos linijų kūrimas užtrunka per ilgai, o tai kenkia ne tik pagalbai Ukrainai, bet ir Europos šalių koviniam pajėgumui.

„Kad ir kaip absurdiškai tai skamba, atrodo, kad Šiaurės Korėja yra veiksmingesnė Rusijos partnerė nei draugai, tiekiantys Ukrainai artilerijos šaudmenis. Tai absurdas. Ir tai turi pasikeisti“, – įsitikinęs D. Kuleba.

Jis paragino Vakarų sąjungininkes nustoti kaltinti viena kitą, kad nepakankamai greitai didina gamybą: „Kai reikia priimti konkrečius sprendimus, matome, kaip mūsų partnerės kartais paskęsta nesibaigiančiose diskusijose. Tačiau nėra laiko skęsti, turime plaukti“.

D. Kuleba ir toliau tikisi, kad Vokietija galiausiai nuspręs perduoti Ukrainai „Taurus“ raketų.

„Mums nereikia „Taurus“ raketų Maskvai pulti. Tolimojo nuotolio raketos, kurias tiekia mūsų Vakarų partneriai, reikalingos ne Maskvai ar bet kuriai kitai Rusijos teritorijos daliai pulti. Mums reikia „Taurus“, kad sunaikintume Rusijos karinę infrastruktūrą už fronto linijos Ukrainos teritorijoje“, – paaiškino jis, pridurdamas, kad šiuo klausimu vyksta derybos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)