Europoje dėl ekstremalių oro sąlygų žuvo keletas žmonių, tarp jų – du žmonės Vokietijoje: 44-erių vyriškis Vakersbergo mieste Bavarijoje ir jauna moteris Berchtesgadeno regione, Teizenberge.

Vakarų Austrijoje savaitgalį dėl oro sąlygų žuvo penki žmonės. Norvegijos pareigūnai pranešė, kad lavina pražudė keturis žmones – tris slidinėti išsiruošusius suomius ir švedę.

Šią savaitę meteorologai taip pat tikisi prastų orų, tad Nyderlandų oro linijos KLM pranešė dėl oro sąlygų atšaukusios mažiausiai 159 skrydžius Europoje į Amsterdamą ir iš jo.

Vokietijos orų tarnybos (DWD) meteorologai prognozuoja, kad pirmadienį pietrytinėje Bavarijoje esančioje Berchtesgadeno srityje bus galima sulaukti iki 20 centimetrų sniego, o kai kuriose Alpių vietovėse ir Alpių papėdėje – iki 40 centimetrų.

Tarnyba taip pat perspėjo apie lavinas ir kitą pavojų, kurį gali sukelti sniego gausa, pavyzdžiui, krentančias medžių šakas.

Pasak DWD, regioną buvo užgriuvęs 60 centimetrų sniego sluoksnis, tačiau, tarnybos teigimu, snygis pirmadienio popietę gali sumažėti ir padėtis laikinai pagerės. Kai kurios Bavarijos srityse esančios mokyklos dėl oro sąlygų pirmadienį atšaukė pamokas.

Dėl sniego audros Miuncheno oro uoste atšaukta 120 skrydžių, stoja ir vėluoja traukiniai. Pirmadienį „Deutsche Bahn“ pranešė, kad geležinkelių paslaugos pietinėje Bavarijoje gali pasižymėti vėlavimu ir reisų atšaukimais. Pareigūnai viliasi, kad pavyks pasiekti, jog viešasis transportas pirmadienį veiktų.

Bavarijos įspėjimų dėl lavinų tarnyba lavinų pavojaus lygį šiaurinėje Alpių dalyje įvertino kaip aukštą.

Į Graikiją taip pat atėjo žiema – iš Rytų Europos keliaujanti šalčio banga daugelį šalies regionų užklojo storu sniego sluoksniu, skelbia „Reuters“.

Šiaurės ir centrinėje Graikijoje iškrito apie metro storio sniego sluoksnis, sutriko eismas, uždaryta daug kelių. Daugelyje vietų automobiliai gali pravažiuoti tik su grandinėmis.

Parnitos miškus netoli Atėnų užklojo stora sniego paklodė, joje išryškėjo per pusnis brendantys saugomi taurieji elniai. Meteorologų prognozėmis, daugelyje šiaurinių Graikijos regionų oro temperatūra – žemiau nulio, pranešama, kad kai kur dingo elektra.

Šalies piliečių apsaugos pareigūnai sušaukė skubų susitikimą, norėdami parengti veiksmų, netikėtai atšalus orams, planą.

Sniegas nuklojo ir tokias vietas kaip Izraelis ir Turkija. Austrijoje tarnybos įspėja apie galimas sniego griūtis. Pietų Vokietijoje dėl sniego paskelbta nepaprastoji padėtis.

Austrijos kalnuose esančiame miestelyje gyventojai automobilius turi tiesiogine to žodžio prasme „išsikasti“. Didelis sniego kiekis didelėje Europos dalyje sukėlė nemažai problemų. Du slidininkai Austrijoje žuvo kalnuose prasidėjus sniego griūčiai, abu jie Vokietijos piliečiai. Austrijos gelbėjimo tarnybos įspėja – besitęsiant tokiems orams sniego griūčių tikimybė tik didės.

„Problema ta, kad šiuo metu stipriai sninga. Didelėms sniego griūtims reikia daug sniego, o tai dabar ir vyksta. Be to, jeigu aukštikalnėse ima pūsti stiprus vėjas, jis suspaudžia sniegą į sniego plokštę. Šie du faktoriai – daug sniego ir audringas vėjas – labai didina sniego griūties tikimybę“, – aiškina Austrijos sniego griūčių perspėjimo tarnybos vadovas Rudis Mairas.

Gyventojams tenka nuskasti namų stogus, nes oro temperatūrai tapus teigiamai ir sniegui pradėjus tirpti jis sunkėja, stogas gali įgriūti.

Turkijos sostinėje Ankaroje vaizdas pro automobilio langą labiau primena Suomiją, Rusiją ar Švediją. Kaip ir visur, sniegu labiausiai džiaugiasi vaikai.

Turkija nėra pats piečiausias taškas, kuriame dabar gausu sniego. Nemažai jo iškrito ir Izraelyje, kur vairuotojai susiduria su dideliais sunkumais. Jie nepratę prie tokių vairavimo sąlygų, o ir automobiliai greičiausiai nėra paruošti žiemos sąlygoms.

Sninga ir Rumunijoje. Bukarešte sniego valytuvai keliuose dirba ištisą parą, tačiau tai tik iš dalies pagerina padėtį, nes ir toliau sninga.