Daugelyje teroro išpuolių, kaip antai pernai Norvegijoje, buvo panaudoti sprogstamieji užtaisai iš plačiai prieinamų cheminių medžiagų, kurių esama, pavyzdžiui, trąšose ar baseinų valymo tabletėse. Dalis Europos Sąjungos (ES) valstybių riboja tokių medžiagų pardavimą, o kitose jų galima įsigyti laisvai.

"Turime užtikrinti, kad valstybių įstatymų skirtumai nepalengvintų galimybės įsigyti tam tikrų medžiagų. Juk bendra kova su terorizmu turi remtis tomis pačiomis taisyklėmis visose ES šalyse", - pažymi Europos Parlamento pranešėjas Janas Mulderis (Liberalų demokratų frakcija, Nyderlandai).

Naujosios taisyklės apribos privačių naudotojų priėjimą prie tokio cheminių medžiagų kiekio, kuris leistų pagaminti savadarbį sprogmenį. Atitinkamų tam tikros koncentracijos medžiagų bus galima įsigyti tik su licencija. Trims cheminėms medžiagoms, naudojamoms trąšose ar baseinų valyme - vandenilio peroksidui, nitrometanui ir nitrato rūgščiai - licencijos nereikės, tačiau pardavėjas turės registruoti jų pardavimo atvejus. Taisyklėse taip pat nurodomos cheminės medžiagos, kurių pardavimas neribojamas, tačiau jų pardavėjai privalės pranešti kontrolės institucijoms apie įtartinus sandorius.

Naujajam reglamentui, dėl kurio jau sutarta su ES Taryba, pritarė 595 EP nariai, nepritarė 12, o susilaikė 14. Jam įsigaliojus valstybės turės 18 mėnesių pasirengti jo taikymui bei trejus metus - cheminių medžiagų pirkimo licencijavimui. Europos Komisija taip pat turės įvertinti, ar reikia dar labiau suderinti prekybos sprogstamosiomis medžiagomis taisykles ES šalyse.