Žemynas bando suvaldyti naujausią protrūkį, tačiau šalyse auga pasipriešinimas judėjimo apribojimams, o lyderiai nesutinka dar kartą įvesti griežto karantino, kuris pakenkė ekonomikai antrąjį ketvirtį. Dabartinė pozicija – įvairių priemonių rinkinys, kuris greičiausiai atneš ne ką mažiau žalos.

„Šiuo metu valdžios institucijoms tenka nepaprastai sunkus darbas, – „France Info“ sakė Paryžiaus ligoninių vadovas Martinas Hirschas. – Jei nueisime per toli, mus apkaltins laisvės ar ekonomikos žudymu, o jei nepakankamai toli, tai savaime prilygs žmogžudystei.“

Paryžiaus merė Anne Hidalgo pirmadienį paskelbė naujus apribojimus, kuriais bus siekiama suvaldyti viruso sklaidą po to, kai sostinėje ir jos priemiesčiuose atvejų skaičius smarkiai išaugo.

Valdžios institucijos planuoja visiškai uždaryti barus ir įvesti griežtesnes atsiribojimo taisykles restoranams – regione skelbiamas maksimalus pavojus, praneša „Agence France Presse“. Vis dėlto Marselyje restoranams bus leidžiama po savaitės uždarymo vėl atsidaryti.

Per pastaruosius du mėnesius Prancūzijoje viruso atvejų padaugėjo labiausiai visoje Europoje, o rugsėjį tris kartus išaugo su koronavirusu susijusių mirčių skaičius.

Šeštadienį šalis pranešė apie rekordinį laboratoriškai patvirtintų atvejų skaičių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmininkaus specialiam ministrų kabineto posėdžiui dėl pandemijos atsako Berlyne. Finansų ministras Olafas Scholzas teigė, kad „prireiks laiko“, kol bus galima sugrįžti prie ikipandeminio aktyvumo lygio, net jei bus sukurtas veiksmingesnis gydymas ir vakcina.

„Šis „naujasis normalumas“ ir virusas nepaliks mūsų ir kitais metais, – sekmadienį interviu ARD televizijai sakė O. Scholzas. – Jis niekur nedingo ir kelia didžiulį pavojų viso pasaulio žmonėms.“

Vengrijoje vyriausybė per savaitgalį paskelbė tai, ką pavadino precedento neturinčiu gydytojų darbo užmokesčio kėlimu.

Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas prognozuoja, kad „ateinantys septyni ar aštuoni mėnesiai pareikalaus ypatingų pastangų“ iš medicinos specialistų, teigiama „Facebook“ vaizdo įraše.

Pastarosiomis savaitėmis išaugus atvejų skaičiui, Airijos nacionalinės sveikatos priežiūros institucijos rekomendavo šaliai pereiti prie 5-ojo lygio izoliacijos. Tai aukščiausias izoliacijos lygis, kai dauguma parduotuvių uždarytos, namų ūkių lankymai uždrausti ir nustatyti apribojimai, kaip toli žmonės gali išeiti iš savo namų.

Šiuo metu didžioji šalies dalis laikosi 2-ojo lygio, o Dublinas – 3-ojo lygio izoliacijos.

Nors vyriausybė ketina artimiausiomis dienomis apsvarstyti šią medikų rekomendaciją, netikėtas pasiūlymas jau dabar susiduria su pasipriešinimu, kadangi nerimaujama, jog toks drastiškas žingsnis nusodins bekylantį ekonominį atsigavimą.

„Netoleruotina, kad praėjus šešiems mėnesiams vis dar gauname miglotus ir besikeičiančius kriterijus tokiems rimtiems apribojimams įgyvendinti“, – teigė Danny McCoy, didžiausios šalies darbdavių grupės IBEC vadovas.

Pavyzdžiui, „Cineworld Group Plc“ prarado daugiau nei pusę savo vertės po to, kai pranešė, kad laikinai sustabdys veiklą visuose Amerikos ir Didžiosios Britanijos kino teatruose. Reikalingos pajamos iš žiemos laikotarpio filmų buvo nustumtos į 2021 m.

Veikla bus atnaujinta, kai „pagrindinės rinkos paskelbs konkretesnes gaires dėl atsidarymo planų, o kino studijos savo ruožtu galės sugrąžinti ilgai lauktus filmus į didžiuosius ekranus“, – pažymėjo antrasis pagal dydį pasaulinis kino teatrų tinklas.

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte perspėjo, kad žmonėms gali tekti paaukoti kai kurias savo laisves kovojant su atsinaujinusiu koronaviruso plitimu, o jo vyriausybė planuoja reikalauti kaukių dėvėjimo visose viešose vietose ir nustatyti leistinas susibūrimų ribas, praneša „Corriere della Sera“.

Italija sekmadienį užregistravo 2578 naujus atvejus, o skaičiai ir toliau yra didžiausi nuo pavasario pabaigos, nors paūmėjimas čia valdomas geriau nei daugumoje kaimyninių šalių.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasitraukė į saviizoliaciją po to, kai turėjo kontaktą su žmogumi, kurio testo rezultatas buvo teigiamas.

Rumunijos ministras pirmininkas Ludovicas Orbanas pirmadienį atšaukė visus viešus renginius po to, kai turėjo kontaktą su asmeniu, kuriam buvo patvirtintas „Covid-19“.