Penktadienį Europos Komisija (EK) pranešė neketinanti atleisti iš pareigų už prekybą atsakingo eurokomisaro Karelo De Guchto, kuris gimtojoje Belgijoje kaltinamas mokesčių vengimu, praneša "EUbusiness".

Pasak EK pirmininko Jose Manuelio Barroso, K. De Guchtas penktadienį jam pranešęs, kad "nedarė nieko neleistino". J. M. Barroso lapkričio 25 dieną suplanuotą K. De Guchto teismo posėdį laiko "asmeniniu" EK nario reikalu.

Pirmadienį Europos Sąjunga (ES) ir JAV tęs derybas dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos zonos steigimo, o šiame procese K. De Guchtas yra itin svarbus asmuo.

Vis dėlto Belgijos mokesčių tarnybos mano, kad K. De Guchtas nesumokėjo 900 tūkst. eurų mokesčių. Nuo 2005 m. eurokomisaras stengiasi uždrausti mokesčių inspektoriams gauti prieigą prie jo banko sąskaitų operacijų duomenų. Pareigūnams kyla įtarimų dėl jo pajamų už parduotas Belgijos draudimo bendrovės "Vista" akcijas bei įsigyto nekilnojamojo turto. Mokesčių tarnybos kaltina K. De Guchtą ir jo žmoną nedeklaravus 1,2 mln. eurų pajamų pardavus šias akcijas. Eurokomisaro advokatas teigia, kad pajamas jo klientas gavo 2001 metais ir už jas nereikėjo mokėti mokesčių, nes tuomet galiojo kitokie įstatymai dėl pelno, gauto parduodant akcijas.