Ministro pirmininko Ahmedo Abiy kabineto paskelbtame pareiškime sakoma, kad užsitęsusi saugumo krizė daro didelę socialinę ir ekonominę žalą.

Pranešama, kad amharų sukarintos grupuotės kelias dienas kovojo su vyriausybės pajėgomis ir perėmė kelių regiono miestų kontrolę.

Regionas, kuris ribojasi su piečiau esančiu Tigrajų regionu, jau kelis mėnesius kenčia nuo neramumų. Balandžio mėnesį Etiopijos vyriausybė nusprendė išformuoti ir centralizuoti daugiatautės valstybės regionines specialiąsias pajėgas.

Įvedus nepaprastąją padėtį, vyriausybė turi teisę neribotam laikui sustabdyti Etiopijos konstitucijoje įtvirtintas politines ir demokratines teises.

Nors dar laukiama parlamento patvirtinimo, šis veiksmas laikomas formalumu. Abiy partija parlamente turi absoliučią daugumą.

Praėjusiais metais Tigrajuje baigėsi kelerius metus trukęs pilietinis karas. Amharų sukarintos grupuotės kovojo kartu su vyriausybės pajėgomis konflikte tarp Tigrajų ir centrinės valdžios.

Nepaisant konflikto pabaigos, sukarintos grupuotės vis dar valdo Tigrajų regiono vakarinę dalį, į kurią pretenduoja abi etninės grupės. Amharai baiminasi tigrajų keršto, jei jų saugumo pajėgos bus nuginkluotos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją