„Renovuotos ambasados atidarymas – nepakankama priežastis vykti į šalį, į kurią tavęs nekvietė“, – laikraščiui „Ohtuleht“ sakė buvusi estų diplomatijos vadovė.

Jos teigimu, prezidentei „nedera lankytis šalyje, su kuria nepalaikome kaimyniškų santykių ir (nevykdome) nuolatinio užsienio politikos bendradarbiavimo“.

„Ohtuleht“ citavo ir kadenciją baigiantį Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininką Marko Mihkelsoną, kuris sakė, kad K. Kaljulaid turėtų pasiaiškinti dėl planuojamo vizito.

K. Kaljulaid balandžio 18 dieną su darbo vizitu lankysis Maskvoje, kur atidarys renovuotą istorinį estų ambasados pastatą.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Talinas Rusijos užsienio reikalų ministerijai nusiuntė notą, kurioje teiraujamasi dėl galimybės surengti K. Kaljulaid susitikimą su rusų lyderiu Vladimiru Putinu.

Estijos ambasada Maskvoje yra istoriniame miesto centre, visai netoli Kremliaus, Arbato aikštės ir Konservatorijos, ir nuo pat pradžių veikė tame pačiame pastate. Pirmąjį ambasadorių Maskvoje Estija paskyrė 1921 metų vasarį; Estijos ambasada tapo viena pirmųjų pasiuntinybių bolševikų Rusijoje ir jos naujojoje sostinėje.

Ambasados renovacijos darbų projektavimas prasidėjo 2014 metais, o statybos darbai buvo pradėti 2016 metų rudenį.

Vėliausias Estijos vadovo vizitas Rusijoje įvyko 2011 metais – tuometis šalies vadovas Toomas Hendrikas Ilvesas dalyvavo Sankt Peterburgo Šv. Jono liuteronų bažnyčios atšventinime.