H. Simmas 2009-aisiais buvo nuteistas kalėti 12,5 metų ir jau yra atlikęs 11 metų ir du mėnesius savo laisvės atėmimo bausmės, kurios terminas sueina 2021 metų kovo 18 dieną.

Tartu rajono teismas, išklausęs nuteistąjį, susipažinęs su prokuroro nuomone ir Tartu kalėjimo pateikta medžiaga, nusprendė, kad H. Simmą galima paleisti pirma laiko.

Teismo nuomone, bandomasis laikotarpis bus veiksmingesnis būdas užtikrinti, kad H. Simmas laikytųsi įstatymų. Tartu prokuratūra ir kalėjimas pritarė tokiam sprendimui.

Teismas pripažino, kad H. Simmas įvykdė itin sunkų nusikaltimą – dėl materialinės naudos išdavė valstybę ir tėvynę. Tuo laiku kardomosios priemonės buvo daug švelnesnės nei dabar, bet tai, teismo nuomone, nereiškia, kad lygtinis paleidimas dabar yra neįmanomas.

Teismas skyrė H. Simmui bandomąjį laikotarpį iki 2021 metų kovo 18 dienоs. Šiuo laikotarpiu jis bus prižiūrimas, jo atžvilgiu bus taikomi papildomi priežiūros reikalavimai ir prievolės, taip pat ir dėl tolesnės jo nusikalstamos veiklos prevencijos.

Jei pažeis lygtinio paleidimo sąlygas, H. Simmas turės grįžti į kalėjimą atlikti likusios bausmės.

Teismo sprendimas per 15 dienų dar gali būti apskųstas.

Buvęs Policijos departamento generalinis direktorius ir buvęs Estijos gynybos ministerijos saugumo skyriaus vedėjas H. Simmas buvo sulaikytas 2008 metų rugsėjo 12 dieną.

2009 metų vasario 25 dieną teismas pripažino jį kaltu dėl valstybės išdavystės bei neteisėto tarnybinės informacijos platinimo.

Prokurorų duomenimis, H. Simmas per 13 metų perdavė Rusijos karinei žvalgybai mažiausiai 3 294 įslaptintus dokumentus. Didžioji dalis šios medžiagos buvo susijusi su Estija, bet joje taip pat buvo 386 dokumentai, susiję su Europos Sąjungos ir NATO ryšių sistemomis, kontržvalgybos veikla ir gynybos politika.

Šis pareigūnas buvo vienas iš 5–6 asmenų Estijoje, turėjęs leidimą dirbti su tokio aukšto lygio įslaptinta informacija. NATO H. Simmo veiksmus laiko didžiausiu smūgiu Aljanso saugumui nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Kremlius savo ruožtu neigė palaikęs kokius nors ryšius su H. Simmu.

„Atlaidumas netaikytinas“


Estijos parlamento pirmininkas Hennas Polluaasas pareiškė, kad Tartu rajono teismo sprendimas paleisti valstybės išdaviką H. Simmą jam neatlikus visos teismo skirtos bausmės yra visiškai nesuprantamas ir gėdingas.

„Valstybės ir tėvynės išdavystė dėl materialinės naudos yra labai sunkus nusikaltimas, dėl kurio negali būti jokio atlaidumo ar tolerancijos. Kalbos, kad H. Siimas nelinkęs pakartotinai nusikalsti ir neturi prieigos prie riboto naudojimo informacijos šiame kontekste visiškai nesvarbios“, – sakė jis naujienų agentūrai BNS.

„Šį sprendimą priėmę teisėjai arba nesusivokia dėl neišmanymo, arba sąmoningai ignoruoja įvykdyto nusikaltimo – tėvynės išdavystės – sunkumą ir savo veiksmais prilygina jį mažesniems pažeidimams, kurių pasekmės absoliučiai nelygintinos su valstybės išdavimo padariniais“, – kalbėjo parlamento pirmininkas.

Anot H. Polluaaso, H. Simmo lygtinis atleidimas nuo bausmės visiems potencialiems išdavikams ir Estijai priešiškų valstybių žvalgybos tarnyboms siunčia signalą nevaržomai tęsti savo veiklą, nes „Estijos teismai žiūri pro pirštus į tokį niekšišką elgesį, darantį didžiulę žalą valstybei, ir žmonėms, dėl materialinės naudos išdavusiems savo valstybę ir tautą, bet kokiu atveju nereikės atlikti visos bausmės“.

„Išdavikams negali būti atleista ir jie neturėtų būti paleidžiami anksčiau laiko. Protestuoju prieš šį sprendimą ir užginčyčiau jį teisme, bet galiojantys įstatymai nesuteikia man tokios galimybės. Man labai gėda dėl šios Tartu rajono teismo nutarties ir prokuratūros sprendimo jos neužginčyti. Kremlius bus iš tikrųjų patenkintas. Dabar jie turės galimybę apdovanoti H. Siimą žadėtu medaliu ir suteikti jam generolo laipsnį“, – sakė parlamento vadovas.

Panašią poziciją dėl šios bylos išsakė ir teisingumo ministras Raivo Aegas.

„Toliau laikausi pozicijos, kad išdavikai turėtų atlikti visą jiems skirtą bausmę iki paskutinės dienos“, – sakė ministras laikraščiui „Postimees“.

„Tačiau teismas – laisvas ir nepriklausomas – priėmė savo sprendimą. Niekas negali jo kvestionuoti“, – sakė jis.

R. Aegas pridūrė, kad Teisingumo ministerija rengia teisės akto projektą, kuris turėtų užkirsti kelią paleisti į laisvę neatlikus visos bausmės asmenis, nuteistus už tam tikros rūšies nusikaltimus.

„Tai būtų taikoma asmenims, nuteistiems už valstybės išdavimą, nusikaltimus žmoniškumui, taip pat žudikams maniakams ir lytiniams nusikaltėliams. Siekiama, kad paleidimas iš kalėjimo neatlikus visos bausmės nepaskatintų pakartotinai nusikalsti“, – kalbėjo teisingumo ministras.

Anot jo, ministerija tikisi galutinai parengti šį teisės akto projektą iki sausio pabaigos. Tada jis bus perduotas svarstyti parlamentui.