Tai antradienį pranešė homoseksualių asmenų teises ginanti ne pelno organizacija „Seky“.

2015 metais Harjumos administracija atsisakė Estijos gyventojų registre užregistruoti Estijoje gyvenančio Švedijos piliečio Atso Jooritso ir kito vyro santuoką, sudarytą Švedijoje.

Valdininkai savo sprendimą motyvavo tuo, kad Estijos įstatymai nepripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokų, o kitos valstybės įstatymo taikymas akivaizdžiai pažeistų bendruosius Estijos teisės principus ar visuomenės tvarką, nurodė „Seky“.

A.Jooritsas kreipėsi į pirmos instancijos Talino administracinį teismą, kuris patvirtino Harjumos apskrities administracijos sprendimą.

Tuomet jis apskundė šią nutartį Talino apygardos teismui, kuris nusprendė, kad visos užsienyje įregistruotos santuokos turi būti užregistruojamos Estijos gyventojų registre, kai asmuo apsigyvena Estijoje arba jam suteikiama Estijos pilietybė.

„Aplinkybė, kad Estijos įstatymai nepripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokų, nereiškia, kad Švedijos įstatymai prieštarauja visuomenės tvarkai. Prieštaravimas bendriesiems Estijos teisės principams ar visuomenės tvarkai bus akivaizdus tokiu atveju, kai užsienio valstybės teisės pritaikymas sukels prieštaravimą Estijos Konstitucijos bendriesiems principams ar penitencinės teisės normoms ar nulems pagrindinių teisių pažeidimą. Kitoje valstybėje gyvenančių asmenų sudarytos santuokos pripažinimas Estijoje neatitinka nė vieno iš anksčiau paminėtų atvejų“, – rašoma apygardos teismo nutartyje.

„Seky“ advokatas Reimo Metsas, atstovavęs A.Jooritsui abiejuose teismuose, sakė, kad iki šiol buvo atsisakoma registruoti tos pačios lyties asmenų užsienyje sudarytas santuokas motyvuojant tuo, kad to neleidžia šalies įstatymai ir tai techniškai neįmanoma. Tačiau apygardos teismo paskelbta nutartis dabar įpareigoja valstybę tai daryti.

Harjumos apskrities administracija neginčijo teismo nutarties ir pernai gruodžio 28 dieną ji įsigaliojo.

Antradienį apskrities administracija užregistravo A.Jooritso santuoką Estijos gyventojų registre.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)