Italijos pilietis, kuriam uždrausta įvažiuoti į Estiją, šią popietę Taline buvo sulaikytas. Tas vyras buvo sulaikytas savo viešbutyje ir nuvežtas į policijos nuovadą apklausti. Nustatinėjama, kaip ir kada jis atvyko į Estiją“, – pirmadienį vėlai vakare sakė Policijos ir sienos apsaugos tarybos atstovas.

G.Chiesai įvažiuoti į Estiją buvo uždrausta praėjusios savaitės pabaigoje, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovai.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ tvirtina, kad G.Chiesą sulaikė saugumo policija. Vidaus saugumo tarnybos atstovai pareiškė, kad šios agentūros darbuotojai su jo areštu nėra susiję.

G.Chiesa turėjo kabėti klube „Impressum“ tema „Ar Europa turėtų bijoti Rusijos?“

Vidaus saugumo tarnyba tą spaudos klubą yra susiejusi su Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR).

G.Chiesa daugiau kaip 20 metų dirbo Italijos laikraščių „l'Unita“ ir „La Stampa“ korespondentu Maskvoje. Iki 1991-ųjų jis priklausė Italijos komunistų partijai, 2004-2009 metais dirbo Europos Parlamente. 2009 metų rinkimuose į Europos Parlamentą jis dalyvavo pagal Latvijos kairiojo sparno aljanso „Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje“ sąrašą, bet nebuvo išrinktas.

Šis italų politikas ir žurnalistas „Impressum“ kvietimu Estijoje lankėsi 2008 ir 2011 metais. 2008-aisiais jis Taline pristatė savo knygą „Zero“, kurioje teigiama, kad JAV administracija prisidėjo prie 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, ir kurioje ginamas Raudonosios armijos veteranas Arnoldas Meri, kaltinamas nusikaltimais žmoniškumui.

2011 netais G.Chiesa pristatė savo knygą „Latvijos kandidatas“ (*******Latvian Candidate), kurioje, be kitų dalykų, kalbama apie Bronzinio kario – Taline stovėjusio paminklo Raudonajai armijai – perkėlimą.

G.Chiesa teisino Rusijos veiklą Gruzijoje ir reikalavo pripažinti atsiskyrusių regionų Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę. Šiais metais jis teisino Krymo pusiasalio aneksiją, reiškė paramą Rusijos veiklai Rytų Ukrainoje ir kaltino Ukrainos vyriausybę žudant civilius gyventojus Donbase.

G.Chiesa priklauso Kremlių remiančiai organizacijai „Pasaulis be nacizmo“ (Mir bez nacizma) ir ultrakonservatyviam „Izborsko klubui“ (Izborskij klub).

Nurodyta išvykti iš Estijos

Italų žurnalistas ir politikas G. Chiesa, kuris pirmadienį Taline buvo sulaikytas dėl draudimo įvažiuoti į Estiją pažeidimo, buvo paleistas, jam nurodyta išvykti iš šalies.

G.Chiesa prieš vidurnaktį buvo trumpam sulaikytas ir gavo nurodymą išvykti iš Estijos, sakė Policijos ir sienos apsaugos tarybos atstovas.

G.Chiesa į Estiją atvyko tą pačią dieną per Amsterdamą.

Šis italų žurnalistas Estijoje persona non grata buvo paskelbtas praėjusios savaitės pabaigoje. Pirmadienio vakarą Taline jis turėjo kalbėti per renginį spaudos klube „Impressum“, tema „Ar Europa turėtų bijoti Rusijos?“.

Vidaus saugumo tarnyba tą spaudos klubą yra susiejusi su Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR).