Ministras siūlo iškelti iš Talino į regionus 13 valstybinių įstaigų, o iš Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų palikti sostinėje vienintelį Veterinarijos ir maisto departamentą. H. Sederas taip pat siūlo iškelti Integracijos ir imigracijos fondą, Estijos loto, Aplinkos tyrimų centrą ir Sveikatos institutą (pastarąjį įTartu), Fondą kaimo plėtrai (į Rytų Viru apskritį).

Idėjos šalininkai teigia, kad tokį pasiūlymą nulėmė rimta analizė. Jie sutinka, kad persikėlimo išlaidos bus didelės, tačiau vėliau įstaigų išlaikymas atsipirks. Ir ne tik dėl pigesnės patalpų nuomos, bet ir dėl paslaugų (informacinių technologijų, patalpų valymo, viešojo maitinimo) pigumo. Argumentuojama, kad įstaigų perkėlimas į regionus turės teigiamos įtakos vietos darbo rinkai, nes bus perkeltos darbo vietos, kurios reikalauja aukštesnės kvalifikacijos ir yra geriau apmokamos.

Įstaigų perkėlimas visų pirma siejamas su Rytų Viru apskrities plėtros planais. Šis probleminis regionas yra Šiaurės Rytuose, prie Suomijos įlankos ir Rusijos sienos. Beveik 90 proc. Rytų Viru gyventojų gyvena miestuose. Daugumą jų sudaro ne estai, ne Estijos piliečiai, emigrantai, asmenys be pilietybės, kurie darbuojasi skalūnų gavybos ir energetikos sektoriuose. Apie 30-40 proc. gyventojų nesupranta arba menkai supranta estiškai. Estai sudaro mažumą, kuri gyvena kaimo vietovėje. Nedarbas regione dukart didesnis negu vidutiniškai šalyje. Anot ekspertų, įstaigų perkėlimas į regionus turi keletą tikslų, vienas iš jų - kad naujai atkelti valdininkai aktyviai dalyvaus vietos politikoje.

Manoma, kad planas padidins retai apgyventų vietovių gyvybingumą, prisidės prie paslaugų plėtros, padės išlaikyti jaunimą. Jei į regioną persikelia žmogus, iš paskos važiuoja jo šeima, kuriai reikalinga mokykla, vaikų darželis, darbas kitiems šeimos nariams.

Kritikai sako, kad tai viso labo valdančiosios partijos (Partija „Tėvynės sąjunga-Respublica" -IRL) priešrinkiminis triukas. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad pasiūlymus pateikė ne Regionų reikalų ministerija, o žemės reikalų ministras H. V. Sederas, kuris išrinktas į parlamentą būtent Rytų Viru regione. Be to, šiais planais esą siekiama pridengti regionų reikalų ministro Sijmo Valmaro Kijslero (Siim-Valmar) nekompetenciją, kuris jau šešti metai nepasiūlo kardinalaus šalies administracinio pertvarkymo plano, užtikrinsiančio geresnes savivaldybių finansavimo galimybes.

Estijos žiniasklaida primena, kad 2001 metais iš sostinės į Tartu persikėlė Švietimo ministerija. Šį žingsnį iš dalies nulėmė Tartu universiteto lobistų veikla. Vienos rūšies išlaidų sumažėjo, tačiau nuolatinės ministro ir valdininkų kelionės iš Tartu į sostinę atsieina brangiai. O daugumai ministerijos darbuotojų teko pasirinkimo alternatyva: išsikelti iš sostinės arba išeiti iš darbo.

Taip pat pažymima, kad Teisingumo ministerijos Kalėjimų departamentas praėjusiais metais pakeitė kai kurių padalinių darbo vietą: trečdalis darbuotojų nuo šiol dirba Rytų Viru apskrityje.