„Žinome, kad Kremlius nusitaikė į visas mūsų demokratines visuomenes“, – socialiniame tinkle X paskelbtoje žinutėje teigė ji.

Kaip praneša Delfi.ee, nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio iki šių metų vasario estų Saugumo policijos departamentas (KaPo) sulaikė 10 žmonių, kurie įtariami Rusijos specialiųjų tarnybų nurodymu atlikę įvairių veiksmų. Remiantis turima informacija, tarp įtariamųjų yra ir asmenų, kurie praėjusiais metais surengė vandalizmo aktų prieš ministro ir žurnalisto automobilius.

Latvija taip pranešė, kad sulaikė kelis asmenis, įtariamus rengus ir vykdžius provokacijas. Beveik vienu metu pasirodė pranešimai apie sulaikymus.

Estijos saugumo policijos departamentas ministro ir žurnalisto pavardžių neįvardija, tačiau žinoma, kad tai vidaus reikalų ministras Lauri Laanemetsas ir „Delfi“ portalo Estijoje rusų kalba vyriausiasis redaktorius Andrejus Šumakovas.

Gruodžio mėnesio pradžioje piktavaliai išdaužė L. Laanemetso automobilio langus. Tai buvo jo asmeninis automobilis, kuriuo taip pat naudojosi politiko šeimos nariai. Tą pačią naktį buvo išdaužti ir A. Šumakovo automobilio langai. Abi baudžiamąsias bylas tiria kriminalinė policija, bendradarbiaudama su KaPo.

Šiuo metu turimi tyrimo duomenys rodo, kad Rusijos specialiosios tarnybos koordinavo hibridinę operaciją prieš Estijos Respublikos saugumą ir įtraukė minėtuosius asmenis, kurie buvo sulaikyti.

Kiek yra žinoma KaPo, tokios veiklos tikslas – pasėti baimę ir sukelti įtampą Estijos visuomenėje.

Teigiama, kad įtariamieji užsiėmė įvairia veikla: rinko informaciją išpuoliams planuoti, o kai kurias atakas ir spėjo surengti. Taip pat jie buvo skatinami nusikalsti, pavyzdžiui, išdaužti ministro ir žurnalisto automobilio langus, išniekinti memorialus.

Prokurorė Triinu Olev paaiškino, kad kalbama apie preliminarius įtarimus, kurie bus patikrinti baudžiamojo proceso eigoje.

KaPo generalinis direktorius Margo Pallosonas kreipėsi į tuos, kurie reaguoja į raginimus užsiimti antiestiška veikla: „Anksčiau ar vėliau pagausime visus, kurie bando grasinti Estijos valstybės saugumui.“

Rusijos specialiosios tarnybos jau daug metų bando įvairiais būdais Estijoje kelti įtampą, tačiau, M. Pallosono teigimu, Rusijos ardomoji veikla Estijos visuomenėje nesulaukia didelio populiarumo ir nepasiekia savo tikslų. „Rusijos nejaudina likimas tų, kurie atlieka tokius veiksmus, juos naudoja kaip įrankius ir visa atsakomybė gula tik ant jų pečių“, – sako jis.

KaPo vadovas patvirtino, kad kai kurie vandalai buvo užverbuoti pasitelkus socialinius tinklus.

Pirmieji asmenys, įtariami planavę ir rengę išpuolius Estijoje, buvo sulaikyti gruodžio mėnesį, kiti – vasario mėnesio pradžioje ir paskutiniai – praėjusią savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)