„Mes nesuinteresuoti toliau kurstyti kokią nors įtampą, todėl nemanome, jog galima viską viešinti, nes turime įvertinti ir pasverti, kas naudingiausia Estijai“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė KaPo generalinis direktorius Arnoldas Sinisalu.

„Šiame etape nėra prasmės spausti kitą pusę - tokia mūsų pozicija“, - pabrėžė jis.

Kaip sakė A.Sinisalu, vaizdo medžiaga yra dalis protokolo dėl sienos pažeidimo, o pagrobimo vietos apžiūros protokolas savo ruožtu yra dalis baudžiamosios bylos.

„Su prokuratūra kol kas nesvarstėme galimybės paviešinti visą turimą medžiagą“, - sakė KaPo vadovas, pridūręs, kad ateityje tai gali būti padaryta.

Estijos policijos ir sienos apsaugos departamento generalinis direktorius Elmaras Vaheris toje pat spaudos konferencijoje sakė, jog pagrindinis Estijos interesas - kad Rusijos pasieniečių vadovybės atstovai patvirtintų penktadienį 13 val. 40 min. įvykusį faktą, kurį iš pradžių netgi savo parašu patvirtino rusų pasienietis.

„Esame suinteresuoti tik vienu dalyku - kad gautume rusų pasieniečių vadovybės atstovo patvirtinimą, kad jis akceptuoja tą dokumentą. Ar tas dokumentas bus paviešintas, nuspręsime eigoje“, - sakė E.Vaheris.

Pasak jo, rugsėjo 5 dienos rytą, kai buvo pagrobtas E.Kohveras, Estijos sienos su Rusija apsauga buvo užtikrinama kiek kitaip nei įprastai.

„Tą dieną mes susitarėme, kad Policijos ir sienos apsaugos departamentas nesaugos valstybinės sienos taip, kaip paprastai tai darome tame sienos ruože, taigi, galima pasakyti, kad sukūrėme saugumo policijai „langą“, kad ji galėtų įvykdyti savo operaciją, kurios vienintelė ir aiški užduotis buvo užkirsti kelią nusikaltimui“, - sakė E.Vaheris.

„Tą dieną tame rajone sienos stebėjimo technika neveikė - tai buvo iš anksto numatyta veikla, skirta užtikrinti KaPo operacijos sėkmę“, - pridūrė jis.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) pranešė, kad penktadienį sulaikė E. Kohverą Rusijos šiaurės vakaruose netoli Estijos sienos, kai jis bandė vykdyti „slaptą operaciją“.

Tuo tarpu Estijos prokurorai sakė, kad E. Kohverą rusai, kurie grasino ginklu, susprogdino dūminį užtaisą ir sutrikdė radijo ryšį, pagrobė iš Estijos teritorijos.

Maskvos Lefortovo teismas rugsėjo 6 dieną leido dviem mėnesiams suimti E. Kohverą, kuris kaltinamas šnipinėjimu, neteisėtu valstybinės sienos kirtimu ir neteisėtu ginklo gabenimu.