Kartu su Vokietijos kolega Borisu Pistoriumi Latvijos ir Estijos gynybos ministrai Inara Murniecė ir Hanno Pevkuras taip pat pasirašė susitarimo memorandumą dėl būsimo abiejų šalių dalyvavimo Vokietijos inicijuotoje Europos oro gynybos sistemoje „Sky Shield“. Projektas ESSI (European Sky Shield Initiative) turi padėti užlopyti dabartinio NATO gynybos skėčio Europoje spragas ir taip duoti atsaką į pasikeitusią saugumo situaciją po Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Visiškai aišku, jog negalime turėti iliuzijų dėl Rusijos. Ukrainos patirtis rodo pažangios oro gynybos sistemos svarbą“, – pranešime cituojama I. Murniecė. „Iris-T“ sistema esą užtikrins „efektyvią ir visapusišką apsaugą“ vidutinio nuotolio zonoje ir yra suderinama su NATO sistemomis. Tai bus naudinga ne tik Latvijai, bet visam regionui, pažymėjo ministrė.

Oro gynyba laikoma viena iš Baltijos šalių silpnųjų vietų. Estija ir Latvija ribojasi su Rusija, o Latvija ir su jos artima sąjungininke Baltarusija. Abi Baltijos jūros šalys Rusijos karą Ukrainoje laiko tiesiogine grėsme savo saugumui. Jos smarkiai padidino savo karines išlaidas ir ginkluoja savo pajėgas.

Oro gynybos sistema „Iris-T“, gamintojo duomenimis, leidžia apsiginti nuo lėktuvų, sraigtasparnių, sparnuotųjų raketų ir balistinių trumpojo nuotolio raketų atakų. Sistema gali šaudyti į taikinius iki 20 km aukštyje ir 40 km atstumu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)