Pasak organizacijos, rinkimų kampanija išsiskyrė „nesąžiningumu“ ir „baime“ po neseniai kilusios smurto bangos.

Užtikrinta prezidento Recepo Tayyipo Erdogano Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) pergalė sekmadienio rinkimuose leido jai susigrąžinti daugumą, kurios buvo netekusi parlamente per birželio mėnesio rinkimus.

„Nors Turkijos piliečiai šiuose labai poliarizuotuose rinkimuose turėjo tikrų ir tvirtų politinių galimybių, greitai mažėjantis žiniasklaidos priemonių pasirinkimas ir išraiškos laisvės apribojimai, apskritai, turėjo poveikio šiam procesui ir toliau kelia rimtą susirūpinimą“, – sakoma Ignacio Sanchezo Amoro, ESBO stebėtojų misijos lyderio, pareiškime.

Susirūpinimas dėl žiniasklaidos laisvių suvaržymo kilo dar prieš rinkimus, kai praėjusią savaitę riaušių policija šturmavo dviejų Turkijos lyderį kritikavusių televizijų būstines Ankaroje ir Stambule.

„Fiziniai išpuoliai prieš partijos narius ir reikšmingos saugumo problemos, ypač pietrytinėje dalyje, dar labiau suvaržė galimybę vykdyti (rinkimų) kampaniją“, – priduriama pareiškime.

Praėjusį mėnesį per mirtininkų išpuolį Ankaroje žuvo 102 žmonės. Tai buvo didžiausias šalies istorijoje išpuolis, dėl kurio partijos laikinai nutraukė rinkimų kampaniją.

„Deja, šių rinkimų kampanija išsiskyrė nesąžiningumu ir gana didele baime“, – sakė Andreas Grossas, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) delegacijos vadovas.

Jis paragino R.T.Erdoganą siekti „visaapimančio politinio proceso“ ir susitvarkyti su Turkijai iškilusiais iššūkiais.

Rinkimai vyko karinės kampanijos prieš kurdų sukilėlius pietrytinėje Turkijoje ir šiaurės Irake fone; kovos veiksmai prasidėjo po kovotojų išpuolių prieš saugumo pajėgas.

Apžvalgininkai sako, kad kariuomenės operacijos kurdiškoje pietrytinėje šalies dalyje sutrukdė prokurdiškai Liaudies demokratų partijai (HDP) vykdyti savo rinkimų kampaniją.

„Norint, kad rinkimų procesas būtų visiškai demokratiškas, kandidatai turi turėti galimybę vykdyti kampaniją, o rinkėjai turi pajausti, kad gali atiduoti savo balsus saugioje aplinkoje“, – sakė ESBO parlamentinės asamblėjos delegacijos vadovė Margareta Cederfelt.