2014 metų kovo pradžioje pradėtos vykdyti misijos stebėtojų skaičius išaugs nuo dabar esančių 800 iki 1 000, pirmadienį spaudos konferencijoje Vienoje pareiškė misijos vadovas Ertugrulas Apakanas „Mes turime pagaliau sustabdyti smurtą“, – pabrėžė jis, praneša agentūra APA.

Šiuo metu ESBO stebėtojų misijai priklauso 500 užsieniečių ir 300 ukrainiečių. Šis skaičius palaipsniui bus didinamas. „Paliaubų pažeidinėjimų pastaraisiais mėnesiais padaugėjo, smurtas auga, daugėjai aukų“, – kalbėjo E. Apakanas.

Palei vadinamąją kontakto liniją ir toliau naudojama sunkioji ginkluotė, o to, remiantis Minsko susitarimais, daryti negalima. „Kad galėtume teikti humanitarinę, o taip pat ekonominę pagalbą, reikalingos visiškos paliaubos“, – sakė stebėtojų misijos vadovas. Todėl prioritetas esą yra saugumas ir mūšių sustabdymas. Tik tada bus galimi tolesni žingsniai konfliktui deeskaluoti.

Nuo Ukrainos konflikto pradžios apie 900 000 ukrainiečių pabėgo į kaimynines šalis, pavyzdžiui, Rusiją ir Baltarusiją. ESBO, pasak E. Apakano, glaudžiai bendradarbiauja su tarptautinėmis pagalbos organizacijomis, kad būtų įmanoma „teikti humanitarinę pagalbą“. „Pirmiausia kenčia vaikai, moterys ir vyresnio amžiaus žmonės“, – sakė jis ir pabrėžė, kad stebėtojų misija darys viską, kad jiems padėtų.