Pagal šį vieną mėnesį veiksiantį planą numatoma skirti į savo šalis sugrįžtantiems pabėgėliams po 2 tūkst. eurų išmoką, bet tik tiems, kurie atvyko į Graikiją iki sausio 1 dienos.

„Mes dabar sutarėme dėl specialios laikinos savanoriško sugrįžimo pagalbos schemos... vieno mėnesio laikotarpiui“, – sakė Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson po derybų Atėnuose.

„Manome, kad tai atvers galimybę penkiems tūkstančiams migrantų“, – sakė ji.

Šie pinigai turėtų padėti prieglobsčio prašytojams viską pradėti iš naujo savo šalyse, pridūrė komisarė.

„Aišku, kad mes susiduriame su nacionaline ekstremaliąja padėtimi ir mums reikia saugoti savo sienas“, – kalbėjo Graikijos migracijos reikalų ministras Notis Mitarachis.

Savanorišką atvykėlių sugrąžinimą į kilmės šalis padės įgyvendinti Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Pasiūlymu negalės pasinaudoti pabėgėliai, atvykę į Graikiją su dvi savaites trukusia pabėgėlių banga, prasidėjusia, kai Ankarai vasario 28 dieną pareiškė, kad daugiau nestabdys į Europos Sąjungą norinčių patekti žmonių.

Po šios bangos, kurią lydėjo migrantų susirėmimai su graikų ir turkų riaušių policija, Atėnai paskelbė nepriimsiantys naujų prieglobsčio prašymų iki balandžio 1 dienos.

Į netoli Turkijos esančias Graikijos salas per jūrą atvyko šimtai žmonių. Jie prisijungė prie daugiau nei 37 tūkst. pabėgėlių, gyvenančių stovyklose, pastatytose maždaug 6 tūkst. žmonių.

Dėl vietos trūkumo Graikijos valdžia apgyvendino daugiau nei 450 migrantų karinio jūrų laivyno laive, stovinčiame Lesbo salos Mitilenės uoste.

Gegužės mėnesį Graikija rengia konferenciją dėl šimtų be suaugusiųjų priežiūros į šalį atvykusių nepilnamečių. Jiems stovyklose kyla didžiausias pavojus, sakė Y. Johansson.

Pasak jos, septynios ES valstybės jau pažadėjo priimti maždaug 1,6 tūkst. nepilnamečių ir vaikų.

„Mes nesame pakankamai gerai pasiruošę. Mes vis dar neturime bendros Europos migracijos ir prieglaudos politikos“, – nurodė Y. Johansson, pažadėjusi kitą mėnesį pateikti atitinkamą pasiūlymą.