Birželio 1 dieną dirbti pradėjusiai Europos prokuratūrai (EPPO) pavesta kovoti su sukčiavimu panaudojant ES lėšas ir kitais finansiniais nusikaltimais. Iš 22 ES šalių, dalyvaujančių EPPO, tik Slovėnija dar nepaskyrė dviejų nepriklausomų prokurorų.

„Faktas, kad valstybė narė trukdo tinkamai funkcionuoti ES teisminei institucijai, sukuria labai pavojingą precedentą“, – bloko įstatymų leidėjams sakė EPPO vadovė Laura Kovesi.

Anot jos, dėl Slovėnijos atsisakymo paskirti prokurorus į jos vadovaujamą instituciją „EPPO zonoje liko baudžiamojo persekiojimo spraga“.

Slovėnijos vyriausybės vadovas Janezas Janša liepą pareiškė, kad Slovėnijos atstovų paskyrimo procedūra šalyje „nebuvo atlikta tinkamai“. Anot jo, į šias pareigas buvo pasiūlyti tik du kandidatai, „nors siūlėsi daugiau kandidatų“.

J. Janša kaltino savo šalies teisingumo sistemą vangiai kovojant su sukčiavimu ir korupcija.

Liublianos delsimas paskirti prokurorus įstūmė Bendriją į nepatogią padėtį, ypač turint galvoje faktą, kad ši maža Alpių valstybė šį pusmetį pirmininkauja ES.

EPPO dalyvauja 22 Bendrijos narės. Vengrija, Lenkija ir Švedija nusprendė neprisijungti, o Danija ir Airija pagal ES sutartis turi galimybę pasirinkti, ar dalyvauti įgyvendinant tam tikras priemones teisingumo ir vidaus reikalų srityje.

Slovėnijai pusmečiui perimant pirmininkavimą Bendrijai, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad Europos prokuratūra yra „esminis elementas siekiant apsaugoti ES mokesčių mokėtojų pinigus“.

“Labai gerai, kad Slovėnija sutiko dalyvauti, ir dabar Slovėnija turi bendradarbiauti su EPPO, – kalbėjo ji. – Tikiuosi, kad ministras pirmininkas kuo skubiau pateiks kandidatų į EPPO pavardes.“

L. Kosevi sakė, kad Europos prokuratūra turi dirbti „lyg ji neegzistuotų Slovėnijoje“.

„Kaip esant tokiai padėčiai Slovėnija gali užtikrinti tinkamą ir visišką institucijų, atsakingų už Sąjungos lėšų valdymą ir kontrolę, priežiūrą? Kaip Slovėnija gali garantuoti veiksmingą visų nustatytų sukčiavimu laikomų pažeidimų tyrimą? Ar ES biudžetas tinkamai apsaugotas?“ – kalbėjo ji.

Slovėnija prie ES prisijungė 2004 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)