Jei Londonas nepaisys į politinės deklaracijos, dėl kurios abi pusės praėjusį rudenį susitarė kaip dėl derybų pagrindo, teksto, susitarimo nebus, įspėjo prancūzas.

Abiejų pusių derybininkai antradienį pradės ketvirtą ir galbūt lemiamą etapą dėl būsimų santykių po to, kai baigsis „Brexito“ pereinamasis laikotarpis. Ligšioliniai trys ratai buvo nuviliantys. Kritiniai punktai visų pirma yra Briuselio reikalavimas dėl vienodų konkurencijos sąlygų, taip pat žvejybos temos ir Europos Teisingumo Teismo vaidmens galimų ginčų atveju.

Didžioji Britanija sausio gale išstojo iš ES. Iki šių metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu šalis dar lieka vidaus rinkoje ir Muitų sąjungoje. Jei per šį laiką nepavyks pasiekti susitarimo dėl būsimų santykių, reikės įvesti muitus ir kitus prekybos ribojimus.

Įmanoma pereinamąjį laikotarpį pratęsti iki dvejų metų. Tačiau šį variantą, dėl kurio bus sprendžiama viršūnių susitikime birželį, britų premjeras Borisas Johnsonas kategoriškai atmeta. Tikimasi persilaužimo politiniu lygiu, neseniai pareiškė britų derybininkų šaltiniai.