„Po „Brexit“ ir pavojų, kurie yra susiję su „Brexit“, man absoliučiai būtina būti labai sąžiningam“, – sakė R.Fico, atvykęs į Bratislavos pilį penktadienio deryboms.

„Manau, kad 27 premjerai ir prezidentai surengs labai sąžiningą diskusiją apie Europos Sąjungos padėtį šiuo momentu“, – sakė jis ir pridūrė: „Mes visi norime pademonstruoti vienybę, mes visi norime pademonstruoti, kad tai – unikalus projektas ir kad mums reikia tęsti šį projektą.“

R.Fico išreiškė viltį, kad lyderiai, kurių susitikime nedalyvauja Britanija, parengs „kelio gaires dėl svarbiausių temų, kurias norėtume spręsti ateinančius šešis mėnesius“.

Lyderiai, kurie bando grąžinti supurtytą bloką į vėžes, vėl susitiks Maltoje, o tada – kovo mėnesį – Romoje, kai bus minimos 60-osios Europos Sąjungos įkūrimo metinės.

Britų balsas už išstojimą birželio referendume buvo pareikštas Europai dar neatsigavus po ją užklupusios sunkiausios migrantų krizės nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, taip pat – kruvinų teroro atakų ir 2008 metų finansų sistemos griūties padarinių.

Dabar lyderiai nori pademonstruoti, kad jie gali pasimokyti iš visą Senąjį žemyną sukrėtusio britų referendumo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas viršūnių susitikimo išvakarėse sakė, kad lyderiai turi „blaiviai ir absoliučiai sąžiningai vertinti situaciją“.

Pats R. Fico laikosi labai griežtos pozicijos migrantų klausimu ir nenori įsileisti „nė vieno musulmono“. Tuo tarpu Vokietija pernai priėmė beveik milijoną migrantų, o Italija ir Graikija reikalauja, kad kitos ES narės priimtų daugiau atvykėlių, kurių tūkstančiai pasiekia šių dviejų valstybių krantus.