Europos Vadovų Tarybos pirmininkas kalbėjo Kambodžoje vykstančio regioninio viršūnių susitikimo kuluaruose. Per šį susitikimą Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ragino Pietryčių Azijos lyderius paremti Kyjivą.

Nors Kinija išlieka svarbiausia Europos Sąjungos prekybos partnerė, pareigūnai ne kartą ragino Pekiną viešai pasmerkti Rusijos veiksmus – kol kas nesėkmingai. Kinija vengia kritikuoti Maskvą dėl įsiveržimo į Ukrainą, dėl karo kaltina JAV ir NATO.

„Raginame Kinijos valdžios institucijas panaudoti visas turimas priemones, kad įtikintų Rusiją gerbti tarptautiniu mastu pripažintas sienas, gerbti Ukrainos suverenitetą“, – AFP sakė Ch. Michelis. Jis pažymėjo, kad Pekinas „ne kartą skelbė pareiškimus, palaikančius tarptautinės teisės, tarptautinio bendradarbiavimo koncepcijas“.

Šias pastabas Ch. Michelis išsakė likus kelioms dienoms iki G20 susitikimo Balyje, ten susitiks ir JAV prezidentas Joe Bidenas su Kinijos kolega Xi Jinpingu. Ch. Michelis pavadino viršūnių susitikimą svarbia „galimybe pažvelgti vienas kitam į akis“ ir pridūrė: „Tai, kas vyksta Ukrainoje, yra nepaprastai svarbu visų pirma ukrainiečiams, bet ir visam pasauliui“.

Kinijos ir ES santykiai pablogėjo abiem šalims įvedus sankcijas dėl kaltinimų žmogaus teisių pažeidimais Kinijos Sindziango regione.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją