Pranešimas apie M. Gaddafi mirtį per reidą Sirte taip pat žymi "represijų, nuo kurių per ilgai kentėjo Libijos žmonės, pabaigą", sakoma bendrame H.Rompuy'aus ir Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso pareiškime.

Libijos Laikinoji nacionalinė taryba (LNT) dabar privalo "vykdyti visuotinį susitaikymo procesą, kuris pasiektų visus libius ir leistų vykdyti demokratinėms, taikioms ir skaidrioms permainoms šalyje".

Europos Parlamento vadovas Jerzy Buzekas šeštadienį lankysis Libijoje.

"Esu laimingas, kad lankysiuosi šalyje, kuri yra visiškai išlaisvinta nuo diktatoriaus, kuris ją valdė geležiniu kumščiu daugiau nei 40 metų. Dabar Libija tikrai gali užversti tą (istorijos) puslapį", - pridūrė jis.

"Mes skelbiame pasauliui, kad Kadhafi nukautas per revoliucijos veiksmus", - kiek anksčiau sakė LNT atstovas Abdel Hafezas Ghoga.

M. Gaddafi likimas - "perspėjimas diktatoriams", sako Lenkija

Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Lenkija ketvirtadienį pareiškė, kad gimtajame Sirto mieste nukauto Libijos vadovo likimas yra pamoka kitiems diktatoriams.

"Jo likimas turėtų būti perspėjimas kitiems regiono ir viso pasaulio diktatoriams", - sakoma Lenkijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Lenkija būtų norėjusi, kad pulkininkas Kadhafi "būtų teisiamas už nusikaltimus Libijos arba Hagos teisme", nurodoma pareiškime.

"Tikimės, kad jo bendrininkai, kurie ieškomi už padarytus nusikaltimus, greitai stos prieš teismą, - sakoma jame. - Sveikina Libijos žmones pagaliau visiškai išsilaisvinusius iš daugybę metų trukusios diktatūros".

Atėjo "diena prisiminti Gaddafi aukas", sako Didžiosios Britanijos premjeras

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ketvirtadienį pareiškė, kad M. Gaddafi mirtis davė progą prisiminti jo aukas ir pagalvoti apie Libijos "demokratinę ateitį".

"Manau, kad šiandien yra diena, kai turime prisiminti pulkininko Gaddafi aukas, tarp jų ir tas, kurios žuvo per 1988 metų "Pan Am" lėktuvo susprogdinimą virš Škotijos Lokerbio miestelio", - sakė D. Cameronas pranešime, kurį perskaitė žurnalistams prie Dauning Strito dešimtu numeriu pažymėto namo.

Prancūzija pasveikino "tironijos pabaigą" Libijoje

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe ketvirtadienį pasveikino "42-jų tironijos metų pabaigą" Libijoje ir pareiškė, kad Prancūzija "didžiuojasi" padėjusi išlaisvinti šalį.

"Pranešimas apie Gaddafi mirtį ir Sirto žlugimą reiškia labai sunkaus laikotarpio Libijos žmonėms pabaigą. Tai yra 42-jų tironijos, karinio konflikto metų, kurie buvo labai sunkūs Libijos žmonės, pabaiga", - sakė A.Juppe žurnalistams Delyje.

"Šis įvykis istorinis įvykis.Naujo laikotarpio, demokratijos, laisvės ir šalies atkūrimo pradžia", - pridūrė jis.

"Prancūzija didžiuojasi, kad padėjo Libijos žmonėms", - kalbėjo ministras apie Prancūzijos pajėgų dalyvavimą NATO misijoje Libijoje per septynis mėnesius trukusį konfliktą.

Libija pagaliau "išlaisvinta", sako senatorius McCainas

JAV respublikonas senatorius Johnas McCainasketvirtadienį pareiškė, kad Muamm Gaddafi mirtis paženklino Libijos revoliucijos "pirmojo etapo" pabaigą, ir paragino Vašingtoną ir Tripolį užmegzti tvirtesnius santykius.

"Muammaro Gaddafi mirtis žymi Libijos revoliucijos pirmojo etapo baigą. Nors dalis baigiamųjų kovų tęsiasi, Libijos žmonės jau išlaisvino savo šalį", - sakoma J.McCaino pareiškime.

Pareiškimas buvo paskelbtas netrukus po to, kai sukilėlių Laikinosios nacionalinės tarybos atstovas pranešė, jog buvusį Libijos lyderį M. Gaddafi nukovė naujojo režimo pajėgos paskutiniame pasipriešinimo taške - jo gimtajame Sirto mieste.

"Dabar Libijos žmonės gali sutelkti visus savo gebėjimus į jų nacionalinės vienybės, šalies ir jos ekonomikos atkūrimą, tęsti demokratines reformas ir užtikrinti orumą bei žmogaus teises visiems Libijos gyventojams", - rašoma pareiškime.

"Jungtinės Valstijos drauge su Europos sąjungininkėmis ir arabų partnerėmis dabar privalo padidinti paramą Libijos žmonėms, kurie stengiasi, kad kitas jų demokratinės revoliucijos etapas būtų toks pats sėkmingas, kaip ir kova už šalies išlaisvinimą", - sako J.McCainas.