Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, kuris pirmininkauja 27 valstybių bloko lyderių susitikimams, turėtų netrukus pakviesti J. Bideną į derybas vaizdo konferencijos formatu, o vėliau – į „realų“ susitikimą Briuselyje dar nepaskirtu laiku, sakė vienas ES pareigūnas.

„Privalome atgaivinti ir atnaujinti savo transatlantinį aljansą“, – ES ambasadoriams pareiškė Ch. Michelis. Jis sakė besitikintis, kad J. Bideno vadovaujama administracija „nusistatys ramų stilių“.

„Tai būtų geras dalykas. Bet jokios euforijos. Išsaugokime aiškų [protą]. Jungtinės Valstijos keičiasi, Europa keičiasi“, – sakė jis.

ES ir JAV santykiai apkarto valdant prezidentui Donaldui Trumpui. Jis pribloškė ir nuvylė europiečius, kurių dauguma priklauso Amerikos vadovaujamam kariniam aljansui NATO, įvesdamas tarifus ES eksportui, pasitraukdamas iš Paryžiaus klimato susitarimo ir susitarimo su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Minėtas ES pareigūnas sakė, kad Ch. Michelis surengs derybas su Europos premjerais ir prezidentais dėl naujo postūmio santykiams su Vašingtonu. Tai turėtų įvykti prieš kitą ES viršūnių susitikimą gruodžio 10–11 dienomis, kai šis klausimas galėtų vėl būti keliamas.

Pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, nes šie susitikimai vis dar rengiami, sakė, kad didžiausias dėmesys bus skiriamas koronaviruso pandemijai, prekybai, saugumui, užsienio reikalams, „vertybėms ir daugiašališkumui“. Turėdami galvoje ankstesnius J. Bideno pareiškimus, europiečiai viliasi, kad Jungtinės Valstijos gali labiau norėti dirbti su savo tarptautiniais partneriais.

ES pareigūnai užsiminė, kad bloko atstovai, ypač Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis, kuris yra atsakingas už prekybą, jau palaiko ryšį su J. Bidenu ir jo komanda.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė galvojanti, kad ES turėtų imtis iniciatyvos ir pasiūlyti persvarstytus santykius.

„Manau, atėjo laikas naujai transatlantinei darbotvarkei, tinkamai šiandienos pasauliui“, – ambasadoriams sakė ji.

Naujoji darbotvarkė, pasak jos, „turėtų apimti viską, nuo saugumo iki tvarumo, nuo techninio reglamento iki prekybos, nuo pasaulinių ekonominių galimybių suvienodinimo iki pasaulinių institucijų stiprinimo“.