Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ES iki šiol pritaikė sankcijas beveik 2 000 asmenų ir organizacijų. 2022 m. kovą Bendrija įšaldė R. Abramovičiaus turtą. Toks sprendimas argumentuotas ilgamečiais ir artimais jo santykiais su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Oligarchas, anot ES, veikia tose ekonomikos srityse, kurios Rusijos vyriausybei yra svarbus pajamų šaltinis.

R. Abramovičius dėl sankcijų kreipėsi į teismą, tačiau nesėkmingai. Europos Sąjungos Taryba nepadarė vertinimo klaidos, kai įtraukė milijardierių į sankcijų sąrašą, dabar nusprendė teisėjai. Tai esą neproporcingai neapribojo pagrindinių jo teisų, juolab kad yra galimybė naudoti įšaldytą turtą pagrindiniams poreikiams tenkinti.

R. Abramovičius priklauso ypač įtakingų Rusijos verslininkų ratui, trečiadienį Liuksemburge pabrėžė ES Bendrasis Teismas. R. Abramovičius be Rusijos pilietybės dar turi ir Izraelio bei Portugalijos pasus. Jis, be kita ko, yra vieno didžiausių Rusijos plieno ir kalnakasybos koncernų patronuojančios įmonės „Evraz“ pagrindinis akcininkas.

Teismas patvirtino, kad šis ekonomikos sektorius yra vienas esminių Rusijos vyriausybės pajamų šaltinių. Todėl R. Abramovičius teisėtai įtrauktas į sankcijų sąrašą ir jame paliktas. Portugalijos, o kartu ir ES pilietybė tam esą nekliudo.

Teismas atmetė ir R. Abramovičiaus ieškinį dėl milijono eurų kompensacijos už žalą reputacijai. Sprendimą dar galima apskųsti Europos aukščiausiajam teismui – Europos Teisingumo Teismui.