Teismas pareiškė, kad „atmeta visus prašymus“, pateiktus trijų kataloniečių Carleso Puigdemonto, Antoni Comino ir Claros Ponsati, tad iš esmės patvirtino Europos Parlamento 2021 m. sprendimą.

Ispanija paprašė panaikinti jų, kaip ES įstatymų leidėjų, imunitetą, kad galėtų imtis teisinių veiksmų prieš trijulę dėl 2017 m. Katalonijos nepriklausomybės referendumo, Madridas buvo jį uždraudęs. Tuometis Katalonijos lyderis C. Puigdemontas kartu su C. Ponsati ir A. Cominu vadovavo pastangoms surengti referendumą. Balsavimą temdė policijos smurtas. Po kelių savaičių Katalonijos administracija paskelbė trumpalaikę nepriklausomybės deklaraciją ir sukėlė politinę krizę.

C. Puigdemontas, C. Ponsati ir A. Cominas pabėgo į užsienį, kad išvengtų kalėjimo Ispanijoje, galiausiai visi trys atsidūrė Belgijoje ir nuo 2019 m. buvo Europos Parlamento įstatymų leidėjai. Jie apskundė jų imuniteto atšaukimą, bet trečiadienį teismas atmetė jų argumentą, kad buvo pažeistas Europos Parlamento nešališkumo principas. Teismas taip pat nusprendė, kad „parlamentas neprivalo nagrinėti Ispanijos teisminių aktų teisėtumo“, nes tai yra tik Ispanijos valdžios institucijų kompetencija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją