„Pakviečiau Serbijos ir Kosovo lyderius į Briuselį dalyvauti skubiuose susitikimuose, kurių tikslas – rasti išeitį iš dabartinės krizės, – tviteryje parašė ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio politikos reikalams Josepas Borrellis. – Mums reikia neatidėliotinos deeskalacijos ir naujų rinkimų (Kosovo) šiaurėje, juose dalyvaujant Kosovo serbams. Tai labai svarbu regionui ir ES.“

Naujausią įtampos paaštrėjimą lėmė praėjusią savaitę pasirodę pranešimai, kad Serbija sulaikė tris Kosovo policijos pareigūnus. Apie tai buvo pranešta tarp abiejų šalių jau tvyrojus įtampai, kurią pakurstė ginčijami rinkimai daugiausiai etninių serbų apgyvendintoje Kosovo šiaurėje. Serbai čia gegužės pabaigoje sukėlė riaušes, kurių metu buvo sužeista 30 NATO taikdarių.

ES yra pagrasinusi Kosovui politiniais padariniais, įskaitant galimybę sustabdyti aukšto lygio vizitus ir bendradarbiavimą finansų srityje, jei Priština rinkimų klausimu nepakeis savo kurso.

Įtampa tarp Kosovo ir Serbijos tvyro dar nuo dešimtajame dešimtmetyje vykusio karo, kurio metu NATO surengė intervenciją prieš Belgradą.

Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybė nuo Serbijos, tačiau Belgradas atsisako tai pripažinti. Kosove esantys serbai išlieka ištikimi Belgradui, ypač šiaurinėje dalyje, kur jie sudaro gyventojų daugumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją