ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio atstovas pareiškė, jog J. Lai areštas ir kratos jo laikraščio „Apple Daily“ biuruose „kelia baimę“ dėl žodžio laisvės Honkonge.

„Europos Sąjunga primena, kad pagarba žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms yra vienas svarbiausių Pagrindinio įstatymo [Honkongo konstitucijos] ir principo „viena šalis, dvi sistemos“ elementų“, – pažymėjo Peteris Stano.

„Be to, žiniasklaidos laisvė ir pliuralizmas yra demokratijos ramsčiai, kadangi jie yra gyvybiškai svarbūs atviros ir laisvos visuomenės komponentai“, – teigė J. Borrellio atstovas.

Per pirmadienį surengtą operaciją prieš J. Lai žiniasklaidos grupę „Next Digital“ 71 metų verslininkas ir dar devyni asmenys buvo sulaikyti dėl tokių kaltinimų kaip „susimokymas su užsienio jėgomis“.

Tai buvo naujausia policijos operacija prieš disidentus pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą, įsigaliojusį birželio pabaigoje, nepaisant vietos masinių protestų ir tarptautinės bendruomenės susirūpinimo.

Pekinas pasveikino J. Lai areštą, o patį magnatą pavadino „prieš Kiniją nusistačiusiu kiršintoju“.

Honkonge sulaikyta demokratijos aktyvistė Agnes Chow

Žinoma Honkongo prodemokratinio judėjimo aktyvistė Agnes Chow vėlai pirmadienį buvo sulaikyta pagal Kinijos primestą naująjį saugumo įstatymą, pranešė vienas šaltinis policijoje, patvirtinęs atitinkamą jos „Facebook“ paskyroje paskelbtą pareiškimą.

„Dabar patvirtinta, kad Agnes Chow buvo areštuota už „atsiskyrimo kurstymą“ pagal nacionalinio saugumo įstatymą“, – rašoma aktyvistės „Facebook“ paskyroje.

Šaltinis policijoje savo ruožtu sakė naujienų agentūrai AFP, kad A. Chow yra viena iš 10 žmonių, sulaikytų pirmadienį, atliekant tyrimą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui.