Ragindami nutraukti smurtą ir grįžti prie demokratinio proceso, abu lyderiai savo pareiškime sako, kad „ES drauge su savo valstybėmis-narėmis skubiai, artimiausiomis dienomis, persvarstys savo santykius su Egiptu ir imsis priemonių dėl ... šių tikslų“.

„Egipto gyventojų raginimų dėl demokratijos ir pagrindinių laisvių negalima nepaisyti, juo labiau – nuplauti krauju“, - rašo H. Van Rompuy ir J. M. Barroso.

„Bendradarbiaudama su savo tarptautinėmis ir regiono partnerėmis, ES ir toliau tvirtai dalyvaus pastangose skatinti smurto nutraukimą, politinio dialogo atnaujinimą ir grįžimą prie demokratinio proceso“, - sakoma pareiškime.

Pareiškimas buvo paskelbtas 24 valandos prieš tai, kai aukšto rango diplomatai iš 28 ES valstybių turi surengti Briuselyje skubias derybas dėl Egipto, per kurias turėtų paraginti artimiausiomis dienomis surengti skubų užsienio reikalų ministrų susitikimą.

H. Van Rompuy ir J. M. Barroso sako, jog labai svarbu, kad smurtas nedelsiant liautųsi, ir priduria, kad „nors visi turėtų stengtis (demonstruoti) maksimalų santūrumą, mes akcentuojame ypatingą laikinosios valdžios ir armijos atsakomybę nutraukiant susirėmimus“.

„Pastarųjų dienų smurto ir žudymo negalima pateisinti ir (negalima už jį) atleisti. Žmogaus teisės privalo būti gerbiamos ir saugomos. Politiniai kaliniai turėtų būti paleisti“, - sakoma pareiškime.