„Tuskas pasiūlė šalims narėms, kad Europos Vadovų Tarybos susitikimas būtų atidėtas iki birželio 28–29 dienos, kad būtų išvengta persidengimo su referendumu dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo arba pasilikimo“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

„Kol kas ta data nebuvo galutinai patvirtinta“, – pridūrė šaltinis, prašęs neviešinti jo vardo.

28 ES šalių lyderiai turėjo atvykti į įprastą viršūnių susitikimą Briuselyje birželio 23–24 dienomis.

Tuo tarpu britai birželio 23 dieną balsuos vadinamajame „Brexit“ referendume, kurį premjeras Davidas Cameronas pažadėjo surengti per praeitų metų priešrinkiminę kampaniją.

D.Cameronas paskelbė, kad plebiscitas vyks birželio 23-ąją, kai susitarė su kitais ES lyderiais dėl kai kurių Britanijos narystės Bendrijoje pakeitimų, kuriuos premjeras laiko esminiais – įskaitant galių formuoti socialinę ir imigracijos politiką susigrąžinimo iš Briuselio.

ES lyderiai kasmet reguliariai renkasi į dviejų dienų trukmės viršūnių susitikimus, kuriuose sprendžiami aktualūs klausimai ir nustatomos bloko bendrosios politikos kryptys.

„Brexit“ tema ir D.Camerono reikalavimai imtis reformų dominavo ankstesniame viršūnių susitikime vasario 18–19 dienomis.

Apklausos rodo, kad Jungtinės Karalystės tolesnės narystės šalininkų ir priešininkų Britanijoje yra apylygiai, bet praeitą savaitgalį laikraščio „The Observer“ paskelbto tyrimo rezultatai atskleidžia, kad 43 proc. rinkėjų balsuotų už pasitraukimą, o 39 proc. norėtų pasilikti.