Bendrija jau ne vieną dešimtmetį karštai diskutuoja, kokį vaidmenį Briuselis turėtų atlikti gynybos srityje, o atskiros valstybės dažnai nėra linkusios pritarti karinių pajėgumų integravimo žingsniams.

„Norime elgtis strategiškiau, ginti savo interesus ir propaguoti savo vertybes“, – po virtualaus viršūnių susitikimo socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„Turime tobulinti savo gebėjimą veikti savarankiškai ir stiprinti bendradarbiavimą su mūsų partneriais“, – pridūrė jis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prisijungė prie aukščiausiojo lygio susitikimo, siekdamas aptarti bendradarbiavimo perspektyvas, kilus susirūpinimui, kad ES ambicijos gali pakirsti Aljansą tuo metu, kai naujasis JAV vadovas Joe Bidenas siekia jį sustiprinti.

„Turime panašius gyventojus, tą pačią narystę, tą pačią kaimynystę ir tuos pačius iššūkius“, – prieš susitikimą pareiškė J. Stoltenbergas.

„Visiškai akivaizdu, kad turime dirbti kartu“, – pridūrė jis.

Prancūzija puoselėja „strateginės autonomijos“ siekį, teigdama, kad koronaviruso pandemija, atsigaunanti Rusija ir buvusio JAV lyderio Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) grasinimai nutraukti bendradarbiavimą reiškia, kad Europa turi būti pajėgi veikti savarankiškai.

„Pasaulyje išaugus nestabilumui, ES turi prisiimti daugiau atsakomybės už savo saugumą“, – nurodoma lyderių oficialiame komunikate.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)