Tačiau M. Barnier sakė tikįs, kad britų derybininkai, su kuriais jis ketvirtadienį susitiko Briuselyje, „supranta mūsų būgštavimus“ dėl sienos tarp ES narės Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos.

ES siūlo, kad po „Brexit“ Šiaurės Airija liktų Bendrijos muitų sąjungoje ir laikytųsi Europos bendrosios rinkos taisyklių. Toks vadinamasis apsaugos mechanizmas leistų išvengti muitinės patikrinimų grąžinimo pasienyje ir grėsmės Šiaurės Airijos taikos proceso laimėjimams.

Tačiau Britanija nuogąstauja, kad tai reikštų jos teritorijos skilimą, todėl pasiūlė, kad visa Jungtinė Karalystė iki 2021 metų pabaigos tam tikrose srityse laikytųsi bendrųjų ES taisyklių.

„Iš principo tam neprieštaraujame“, – sakė M. Barnier per spaudos konferenciją Briuselyje, greta stovint kolegai iš Didžiosios Britanijos Dominicui Raabui.

„Tačiau abejojame, ar tai galėtų būti įgyvendinta nesukeliant grėsmės mūsų muitų sąjungai, bendrajai prekybos politikai, reguliavimo politikai ir mūsų biudžeto pajamoms“, – pažymėjo jis.

Pasak M. Barnier, Londonas „pažadėjo pateikti mums konkrečius pasiūlymus, kaip išsklaidyti mūsų būgštavimus“, kurie jiems buvo išsakyti „per atviras ir nuoširdžias derybas“.

Per savo pirmąsias derybas su D. Raabu praėjusią savaitę M. Barnier pasisakė už „teisinę galią turintį apsaugos mechanizmą“, kuris, anot jo, būtinas, kad būtų galima iki spalio pabaigos sudaryti „Brexit“ susitarimą. Tai jis pakartojo ir ketvirtadienio susitikime.

Britanija iš Bendrijos turėtų oficialiai pasitraukti kovo 30-ąją. Londonas ir Briuselis nori iki spalio pabaigos sudaryt susitarimą dėl išstojimo sąlygų, kad liktų pakankamai laiko parlamentams jį patvirtinti.

D. Raabas nepateikė jokių užuominų, ar Londonas pakeis savo siūlymą dėl vadinamojo apsaugos mechanizmo, kuris, anot jo, turėtų veikti tik tam tikrą laiką.

„Suprantama, dar reikia daug nuveikti, bet mūsų komandos šiuo klausimu juda teisinga kryptimi“, – sakė britų „Brexit“ sekretorius žurnalistams.

„Esu tikras, kad su pragmatišku abiejų šalių požiūriu mums pavyks rasti teisingą sprendinį“, – pridūrė jis.

D. Raabas sakė, kad Britanija sutinka paspartinti „Brexit“ derybas. Jis patvirtino, kad abi šalys vėl susitiks rugpjūčio viduryje ir tęs savaitines derybas, kad būtų sudarytos sąlygos spalį pasirašyti „Brexit“ susitarimą.

D. Raabas į šias pareigas buvo paskirtas po anksčiau šį mėnesį britų vyriausybėje įvykusio vidaus maišto dėl ministrės pirmininkės Teresos May parengtą „Brexit“ plano.

Šis planas numato, jog Britanija prašys ES, kad būtų sukurta laisvosios prekybos prekėmis zona, kurioje būtų taikoma supaprastinta muitinės tvarka ir bendros taisyklės.

„Brexit“ šalininkai mano, kad tokiu atveju Britanija liktų per daug glaudžiai susijusi su ES. Tuo tarpu proeuropietiškai nusiteikę britų politikai tvirtina, kad nebus užtikrinta dominuojančio šalies paslaugų sektoriaus apsauga.