Recepas Tayyipas Erdoganas „turėtų dukart pagalvoti prieš sakydamas, kaip tvirtina kai kurie jo ministrai, kad ši sutartis yra neįvykdoma“, pareiškė J.-C. Junckeris praėjus dienai po vieno aukšto rango Turkijos diplomato perspėjimo, kad Turkija nutrauks sutartį su ES, jeigu Europa neįves bevizio režimo Turkijos piliečiams.

ES ir Turkijai kovo 20 dieną pasirašius šią prieštaringai vertinamą sutartį, kuri įsigaliojo balandžio pradžioje, migrantų srautas į Graikiją gerokai sumažėjo.

Tačiau Ankara grasina pasitraukti iš sutarties, jeigu jos piliečiams nebus leista be vizų keliauti po didžiąją bendrijos dalį. Briuselis reikalauja, kad Ankara siekdama bevizių kelionių sušvelnintų griežtus antiteroristinius įstatymus, tačiau Ankara tvirtai tam priešinasi.

Jeigu Turkija atsisakytų šios sutarties, R. T. Erdoganas būtų priverstas „paaiškinti jauniesiems turkams, verslininkams, žurnalistams ir kitiems, kodėl jie tapo suvaržyti vien Turkijos teritorija“, – sakė J.C.Junckeris.

Per Prezidentinės spaudos asociacijos surengtus pietus Paryžiuje jis sakė, kad Turkijos prezidentui dar reikėtų paaiškinti, kad būtent „jis yra ta priežastis, dėl kurios turkai negali laisvai keliauti po Europą“.

„Mano santykiai su prezidentu Erdoganu seniai yra draugiški, bet dabar jie yra neramūs“, – pridūrė J. C. Junkeris, pažymėjęs, kad Turkijos ambicijos integruotis į Europą per pastaruosius dvejus metus blėso.

Susitarimas dėl migrantų buvo suderintas „po daugelį dienų ir daugelį naktų“ trukusių diskusijų, tad Turkija turi pasistengti įvykdyti visas 72 ES pateiktas sąlygas, norėdama užsitikrinti bevizes kelionės.

„Mes remiamės tuo, kad Turkija patenkins šias sąlygas, tarp kurių yra ir nauji kovos su terorizmu įstatymai, pagal Europoje priimtą terorizmo sąvoką“, – sakė J. C. Junckeris.

Turkija atsisako siaurinti savąją terorizmo sąvoką, kuria remiantis šioje šalyje persekiojami akademikai ir žurnalistai neva skleidžiantys „teroro propagandą“; ir visa tai vyksta per pačia didžiausią karinę kampaniją prieš kurdų kovotojus.