Kovojanti su didžiausiu po Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių antplūdžiu Europos Sąjunga lapkritį įtikinėjo Pakistaną atgaivinti suspenduotą sutartį dėl nelegalių, dokumentų neturinčių migrantų grąžinimo į Pakistaną.

Pakistanas yra viena iš penkių šalių, iš kurių milijonas migrantų pernai atvyko į Europą, nors dauguma jų laikytini ekonominiai migrantais, o ne pabėgėliais nuo karo konfliktų.

„Nors diskusijos vyksta gerai ir pozityviai, pažymime, kad vis dar yra sunkumų su šia readmisijos sutartimi, – sakė Europos Komisijos atstovė Natasha Bertaud per spaudos konferenciją. – Komisija šiuo metu nagrinėja galimas iniciatyvas – teigiamas ir neigiamas – kad ši sutartis būtų taikoma tinkamai“.

Gruodį Pakistano pareigūnai sugrąžino 30 dokumentų neturinčiu migrantų, kuriuos Graikija mėgino deportuoti į jų tėvynę, tvirtindami, kad Graikija nepateikė patikimų įrodymų, jog tie migrantai yra pakistaniečiai; ES vėliau užginčijo šį teiginį.

Pernai Islamabadas laikinai sustabdė repatrijavimo sutartį; tvirtinama, kad sutartimi „netinkamai naudojamasi“ ir kad kai kurios šalys nepakankamai patikrina deportuojamųjų tautybę.

Lapkritį ši sutartis buvo atgaivinta, kai su Pakistano pareigūnais susitiko ES migracijos reikalų komisaras Dimitris Avramopulas.