„Turime vengti susiskaidymo“, – pirmadienį Europos Parlamentui (EP) sakė už sveikatos apsaugą atsakinga ES komisarė Stella Kyriakides, pabrėždama, kad ES COVID-19 sertifikatas yra koordinavimo „sąlyčio taškas“ visame bloke.

S. Kyriakides patvirtino, kad Komisija šią savaitę priims bloko kelionių taisyklių pakeitimus. Anot jos, jais „bus skatinamas ir pripažįstamas svarbus ES skaitmeninio COVID sertifikato, kurį šiandien keliautojai vežiojasi su savimi, vaidmuo“.

Komisija trečiadienį turi pateikti pasiūlymus bloko ambasadoriams, kaip peržiūrėti rekomendacijas dėl nebūtinų kelionių tarp ES ir trečiųjų šalių, teigė ES diplomatai, atsisakę būti įvardyti dėl konfidencialaus pobūdžio pasirengimų.

Šiuo metu neplanuojama riboti kelionių, bet pandemijos eiga ir galimi karantinai gali paveikti pasiskiepijusių asmenų keliones.

Europos Komisija ketina jau gruodžio pradžioje siūlyti trečią COVID-19 skiepų dozę kaip būtinąją sąlygą norint gauti skaitmeninį Europos Sąjungos sertifikatą, EURACTIV informavo vienas Europos Sąjungos šaltinis.

Panašu, kad greičiausiai pildysis scenarijus, pagal kurį po devynių mėnesių nuo pirminio pilno pasiskiepijimo teks skiepytis sustiprinančia doze.

EURACTIV pavyko išsiaiškinti, kad šis Komisijos pasiūlymas šiuo metu konsultacijų stadijoje ir bus oficialiai pristatytas gruodžio pradžioje.

Remiantis dabartiniu pasiūlymu, sertifikatas nustoja galioti praėjus devyniems mėnesiams po paskutinės skiepų nuo COVID-19 dozės. Anksčiau šaltiniai kalbėjo apie dvylika mėnesių po paskutinio skiepo.

Lieka neaišku, koks likimas laukia ne Europos gyventojų, norinčių atvykti į senąjį žemyną. Šaltiniai teigia, kad vykdomoji valdžia svarsto galimybę spausti dėl būtino PGR testo net ir pasiskiepijusiems.

Pandemijai gilėjant, ES šalių vyriausybės iki šiol ėmėsi skirtingų priemonių. Nors kai kurios Vakarų Europos valstybės prislopino mirtiną protrūkį, pasitelkdamos plataus masto vakcinaciją, Vokietija šiame kontekste atsilieka – čia visiškai paskiepyta mažiau nei 70 proc. gyventojų.

Austrija, kuri vėl grįžo į karantino režimą, skirs iki 3 600 eurų (4 058 JAV dolerių) baudas tiems, kurie atsisakys skiepytis nuo koronaviruso, vos tik kitais metais įsigalios privaloma vakcinacija.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyriausybė didina spaudimą vokiečiams skiepytis, paskelbdama planus apriboti daugelį laisvalaikio pramogų neskiepytiems asmenims. Belgija, priešingai, vėl nustatė privalomas nuotolinio darbo taisykles, tačiau naktiniai klubai lieka atviri.

Prieš trečiadienį Komisijai pateikiant pasiūlymus, Europos reikalų ministrai antradienį Briuselyje turėjo aptarti stiprinamosios vakcinų dozės klausimą, taip pat diskutuoti, ar keisti COVID-19 vakcinacijos pažymėjimo galiojimo laiką, teigia ES diplomatai.

Ministrai, kurių užduotis pasirengti kitam aukščiausiojo lygio ES vadovų susitikimui, numatytam gruodžio 15-17 dienomis, taip pat aptars nepasitikėjimą vakcinomis, dėl kurio pastarosiomis dienomis keliose valstybėse-narėse yra kilęs ne vienas smurtinis gatvių protestas, sakė vienas iš diplomatų.

Komisijos pasiūlymai dėl nebūtinų kelionių nėra privalomi valstybėms narėms. ES šalys kiek anksčiau šiais metais susitarė suderinti kelionių apribojimus. Šiuo metu šalys, jeigu žmonės atvyksta iš teritorijos, kurioje infekcijos lygis yra pakankamai aukštas, gali reikalauti iš jų izoliuotis ar atlikti testus; taip pat gali taikyti griežtesnius apribojimus žmonėms, keliaujantiems į ES bendrame žemėlapyje „tamsiai raudona spalva“ pažymėtas teritorijas arba atvykstantiems iš jų. Taip pat pateikiamos rekomendacijos dėl kelionių iš ne ES šalių.

Patekimo į restoranus ir viešuosius renginius taisykles nustato nacionalinės vyriausybės.

Europos Komisija (EK), ES vykdomoji institucija, manoma, pateiks pasiūlymą dėl COVID-19 sertifikatų galiojimo, sakė vienas iš diplomatų. Suderinimas yra būtinas, nes dabartinė taisyklių įvairovė gali apsunkinti pastangas kovoti su pandemija, pridūrė diplomatas.

COVID sertifikatai palengvino keliones po ES, nors kai kurios valstybės jau įveda naujus ribojimus. Vokietija neseniai paskelbė, kad asmenims iš Belgijos, Airijos, Graikijos ir Nyderlandų, kurie nėra pasiskiepiję ar persirgę bei pasveikę nuo COVID, teks izoliuotis atvykus į šalį, o Austrija iki gruodžio 13 d. uždraudė laisvalaikio keliones į šalį.