Jame iš viso yra 40 asmenų, kuriuos ES laiko atsakingais už rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų klastojimą ir susidorojimą su taikiais protestuotojais. Pačiam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai sankcijos nepaskelbtos.

Baudžiamosios priemonės visų pirma bus taikomos vidaus reikalų ministrui Jurui Karajevui, vidaus pajėgoms vadovaujančiam jo pavaduotojui Jurui Nazarankai, taip pat Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovei Lidzijai Jarmošynai.

Tarp kitų sankcijų sulaukusių asmenų yra riaušių milicijos OMON Minsko, Bresto ir Gomelio skyrių vadai, taip pat kitų vidaus pajėgų pareigūnai – vidaus reikalų ministro pavaduotojas ir viešosios policijos viršininkas Aliaksandras Barsukovas, kiti vidaus reikalų viceministrai, vidaus pajėgų vado pavaduotojas Chazalbekas Atabekavas, specialiųjų pajėgų SOBR vadas Aliaksandras Bykavas, taip pat Minsko milicijos vadas Ivanas Kubrakovas.

Baudžiamosios priemonės bus taikomos ir keletui CRK pareigūnų ir Valstybės saugumo komiteto pirmininko pavaduotojų, taip pat VRM Bausmių vykdymo valdybos viršininkui.

Penktadienį ES priimtas sprendimas įvesti sankcijas dešimtims A. Lukašenkos režimo nariams atveria kelią taikyti jiems kelionių draudimus ir turto įšaldymą.

Bloko valstybės narės dar vasarą buvo priėmusios principinį sprendimą paskelbti sankcijas Minsko režimui, tačiau jas blokavo Kipras, reikalavęs imtis panašių priemonių prieš Turkiją, su kuria šalis nesutaria dėl gamtinių dujų žvalgymo Viduržemio jūros rytuose. ES lyderiams pavyko įveikti šiuos prieštaravimus.

„ES ir toliau atidžiai stebės įvykius Baltarusijoje. Asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašas bus nuolat peržiūrimas ir ES yra pasirengusi įvesti papildomas ribojamąsias priemones, jei padėtis nepagerės“, – penktadienį perspėjo bloko diplomatijos vadovas Josephas Borrellis.