Susirūpinimas dėl kalinamo politiko sveikatos ir gydymo sustiprėjo praėjusią savaitę, kai 55 metų M. Saakašvilis pirmą kartą per kelis mėnesius pasirodė vaizdo ryšiu ir atrodė silpnas bei išsekęs. Trečiadienį, „po šešis mėnesius trukusio vilkinimo, vyriausybė pagaliau leido (Lenkijos) gydytojams pamatyti Michailą Saakašvilį ligoninėje“, naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas Dito Sadzaglišvilis. „Medikų misiją įsteigė ES“, – sakė jis. „Jie tiria jo būklę ir vėliau padarys išvadas“, – pridūrė advokatas.

Kovą M. Saakašvilis sakė: „Jei išgyvensiu, tai bus Lenkijos dėka, lenkų gydytojų misija yra mano paskutinė galimybė“.

M. Saakašvilis vadovavo Kaukazo šaliai 2004–2013 m., jis buvo įkalintas grįžęs iš tremties dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia, žmogaus teisių grupės juos smerkia kaip politiškai motyvuotus.

Liepos 3 d. M. Saakašvilis, anksčiau buvęs tvirtas vyras, atrodė it vaiduoklis, vaizdo ryšiu pasirodęs teismo posėdyje dėl kaltinimų „piktnaudžiavimu tarnyba“. Šie vaizdai paskatino karo draskomą Ukrainą - M. Saakašvilis yra ir Ukrainos pilietis - išsikviesti Sakartvelo ambasadorių ir paprašyti vykti į Tbilisį padėti „išgelbėti“ M. Saakašvilį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją Sakartvelo valdžios rankomis „žudant“ M. Saakašvilį.

Nepriklausomi gydytojai teigia, kad M. Saakašvilis gali mirti dėl būklės, išsivysčiusios jam kalint, nors Sakartvelo valdžia tikina, kad jam teikiama tinkama medicinos priežiūra. Jis laikomas civilių ligoninėje, į ją buvo perkeltas pernai po 50 dienų trukusio bado streiko, kurį jis paskelbė protestuodamas prieš jo sulaikymą.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos paragino Sakartvelą garantuoti medicinos pagalbą M. Saakašviliui ir paisyti jo teisių. Europos Taryba pavadino jį „politiniu kaliniu“, „Amnesty International“ elgesį su juo apibūdino kaip „akivaizdų politinį kerštą“.