„Kartu su ES užsienio politikos vadove Federica Mogherini sutarėme pakviesti Irano užsienio reikalų ministrą – jei pavyks, jau kitą savaitę“, – sakė S. Gabrielis Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF.

Daugiau jokių detalių apie planuojamas derybas jis nepateikė.

Nuo gruodžio 28 dienos, kai Irane kilo protestų banga, žuvo 21 žmogus ir šimtai buvo areštuoti.

Neramumai prasidėjo kaip protestai prieš prastą ekonomikos padėtį, tačiau netrukus peraugo į demonstracijas prieš visą režimą, kurių metu buvo atakuojami vyriausybės pastatai ir policijos nuovados.

Šie neramumai tapo rimčiausiu iššūkiu Irano islamo režimui nuo 2009-aisiais vykusių protestų. Jie pakurstė tarptautinį susirūpinimą, o Jungtinės Valstijos apkaltino Teheraną, kad jis mėgina griežtomis priemonėmis nutildyti valdžios kritikus.

„Mes labai skubiai patvirtinome, kad palaikome laisvę dalyvauti demonstracijose ir kad valstybė turėtų tai remti“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas.

Tuo pat metu S. Gabrielis pažymėjo, kad Berlynas neseks JAV prezidento Donaldo Trumpo, žadėjusio padėti iraniečiams „susigrąžinti“ jų vyriausybę, pavyzdžiu.

D. Trumpas taip pat nepraleido progos per pastaruosius neramumus Irane dar kartą sukritikuoti tarptautinį susitarimą su Teheranu dėl šalies branduolinės programos, pavadinęs jį „labai ydingu“.

Vokietija, kaip ir Prancūzija, „ragina nemėginti savo tikslais pasinaudoti vidaus konfliktais Irane“, sakė S. Gabrielis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį JAV iniciatyva surengė neeilinį posėdį protestams Irane aptarti, per kurį šiuo klausimu kilo rimtų ginčų. Rusija posėdžio metu tvirtai laikėsi pozicijos, kad demonstracijos nesukėlė pavojaus tarptautinei taikai ir saugumui.