Tokį pasiūlymą praėjusią savaitę pateikė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, surengęs ministrų susitikimą drauge su Bendrijai šį pusmetį pirmininkaujančia Čekija.

Kol kas atskleista nedaug plano detalių, tačiau, J. Borrellio teigimu, nuo vasario pabaigos su Rusijos pajėgų invazija kovojantys Ukrainos kariai turėtų būti apmokomi netoliese esančiose ES valstybėse narėse.

Nors neoficialiame ministrų susitikime galutinis privalomas vykdyti sprendimas negali būti priimtas, J. Borrellis išreiškė viltį, jog Prahoje vyksiančiose derybose bus pasiektas „bendras politinis susitarimas“.

„Tikiuosi, kad šiandien mums bus uždegta politinė žalia šviesa“, – žurnalistams sakė buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras.

Tačiau kai kurie ministrai nebuvo taip optimistiškai nusiteikę.

„Dar neaišku, ar tai tinkamas būdas padėti, – sakė Liuksemburgo gynybos ministras Francois Bauschas. – Aš nesu tuo įsitikinęs.“

„Galbūt tai galima būtų padaryti greičiau ir lanksčiau dvišaliu lygmeniu, koordinuojant ES“, – pridūrė jis.

Jam pritarė ir Austrijos gynybos ministrė Klaudia Tanner.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar tokia misija apskritai gali egzistuoti“, – sakė ji ir pridūrė, kad panašios misijos anksčiau vyko už ES ribų.

„Mūsų požiūriu, dar lieka neatsakyta daug klausimų“, – kalbėjo ministrė.

Tuo metu iniciatyvai pritariantis Slovakijos gynybos ministras Jaroslavas Nadas sakė, kad jo šalis yra pasirengusi priimti tokią apmokymų misiją.

„Tikiu, kad rasime sprendimą“, – sakė jis.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren teigė, kad jos šalis „labai palankiai reaguos“ į J. Borrellio planą.

„Jau mokome Ukrainos karius Jungtinėje Karalystėje, – sakė ji. – Taip pat bendradarbiaujame su Vokietija rengiant naujus išminuotojų mokymus, todėl manome, kad tai yra teisingas žingsnis.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją