„Mes esame susirūpinę dėl įvykių Balkanų kelyje ir humanitarinės krizės, kuri gali kilti kai kuriose šalyse, ypač Graikijoje“, – sakoma bendrame ES migracijos komisaro Dimitrio Avramopulo ir ES pirmininkaujančių Nyderlandų migracijos ministro Klaaso Dijkhoffo pareiškime.

Pareiškimas paskelbtas prieš trečiadienį Vienoje prasidėsiančią konferenciją, kurioje dalyvaus į Europos šiaurines valstybes keliaujančių migrantų pagrindiniame kelyje atsidūrusios šalys. Nepasitenkinimą dėl negauto kvietimo į konferenciją išreiškė Graikija.

Krizė paaštrėjo savaitgalį, kai Bendrijai nepriklausanti Makedonija, būsima Vienos susitikimo dalyvė, neįsileido per sieną afganų, kitoms toliau migrantų kelyje esančioms šalims pradėjus grąžinti pabėgėlius iš Afganistano.

Antradienį Graikija į Atėnus sugrąžino šimtus afganų, kurie buvo įstrigę prie jos šiaurinės sienos su Makedonija.

Graikija yra pagrindiniai vartai į Europą atvykėliams, kurie dažniausiai į ją atvyksta per Turkiją iš karo ir skurdo nualintų šalių.

„Mes raginame visas (migrantų pagrindiniame) kelyje esančias šalis ir jose veikiančius subjektus pasiruošti galimiems nenumatytiems atvejams, tarp jų priėmimo galimybei, kad būtų galima patenkinti humanitarinius poreikius“, – nurodoma pareiškime.

„Tuo pat metu pasiruošimą nenumatytiems atvejams koordinuoja Komisija, kad būtų suteikta parama humanitarinės krizės atveju ES ir už jos ribų, taip pat toliau derinama sienų kontrolė“, – sakoma jame.