ES prekybos komisaras išvyko į kelių dienų kelionę į Kiniją, ten susitiks su aukštais ekonomikos pareigūnais ir išdėstys poziciją, kad ES nesiekia atsiriboti nuo Kinijos ekonomikos srityje.

Kinija mėgina save pateikti kaip neutralią karo Ukrainoje atžvilgiu, bet drauge siūlo vis labiau izoliuotai Maskvai gyvybiškai svarbų diplomatinį ir finansinį palaikymą. Rusija ir Kinija dažnai pabrėžia partnerystę „be ribų“ bei ekonominį ir karinį bendradarbiavimą.

Kinijos pozicija „turi įtakos šalies įvaizdžiui ne tik Europos vartotojams, bet ir verslui“, – sakė V. Dombrovskis Kinijos sostinėje. „Teritorinis vientisumas visada buvo pagrindinis Kinijos tarptautinės diplomatijos principas. Rusijos karas akivaizdžiai pažeidžia šį principą, – pabrėžė jis. – Kinija visada pasisako už tai, kad kiekviena šalis galėtų laisvai pasirinkti savo vystymosi kelią. Todėl mums labai sunku suprasti Kinijos poziciją Rusijos karo prieš Ukrainą atžvilgiu, nes tai pažeidžia pačios Kinijos esminius principus“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas kovą su valstybiniu vizitu lankėsi Rusijoje ir pareiškė, kad abiejų šalių santykiai įžengė į naują erą. Kitą mėnesį Kinijoje lankysis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Europos verslo įmonės Kinijoje vis labiau abejoja savo pozicijomis, susidurdamos su naujais griežtais saugumo įstatymais ir prekybos politizavimu, perspėjo Europos Komisijos narys, kalbėjęs Pekino Tsinghua universitete.

V. Dombrovskis atkreipė dėmesį į naują užsienio santykių įstatymą ir neseniai atnaujintus Kinijos kovos su šnipinėjimu įstatymus, keliančius „didelį susirūpinimą mūsų verslo bendruomenei“. „Jų dviprasmiškumas suteikia per daug erdvės interpretacijoms“, – perspėjo jis. – Tai reiškia, kad Europos įmonėms sunku suprasti savo įsipareigojimus laikytis reikalavimų – tai veiksnys, kuris labai mažina verslo pasitikėjimą ir atgraso nuo naujų investicijų Kinijoje“.

Vis dėlto V. Dombrovskis tvirtino, kad Kinija išlieka patrauklia investavimo galimybe Europos verslui. „ES ir Kinija, atsivėrusios pasauliui, gavo didžiulę naudą. Prekyba ir bendradarbiavimas tarp valstybių padėjo sustiprinti mūsų ekonominę ir geopolitinę jėgą“, – sakė jis, bet pridūrė, kad didėjantys iššūkiai verslui gali paversti abipusę naudą abipusiu pralaimėjimu.

Praėjusią savaitę Europos Sąjungos prekybos rūmai paskelbė ataskaitą, parodžiusią, kad verslo pasitikėjimas Kinija yra vienas mažiausių per dešimtmečius.

„Dešimtmečius Europos įmonės klestėjo Kinijoje“, – sakė rūmų prezidentas Jensas Eskelundas. Tačiau po trejų „sukrėtimų“ metų „daugelis iš naujo įvertino svarbias prielaidas apie Kinijos rinką“.

Kitą dieną po šio pranešimo Kinijos prekybos ministerija atkirto, kad ES laikosi „akivaizdaus protekcionizmo“.