Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Federica Mogherini nurodė, kad vadinamoji „aljanso ir integracijos“ sutartis tarp Rusijos ir atkilusio Gruzijos regiono Pietų Osetijos „akivaizdžiai pažeidžia Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą“.

Trečiadienį prezidentas Vladimiras Putinas ir Pietų Osetijos separatistų lyderis Leonidas Tibilovas Maskvoje pasirašys integracijos sutartį. F. Mogherini negailėjo kritikos šiam susitarimui ir nurodė, kad tai bus dar vienas žingsnis prieš pastangas stiprinti saugumą ir stabilumą regione.

JAV valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki pažymėjo, kad Vašingtonas nepripažins planuojamos pasirašyti sutarties nei panašaus pakto, pernai priimto tarp Maskvos ir Abchazijos – kito atskilusio Gruzijos regiono. J. Psaki pažymėjo, kad Vašingtonas ir toliau rems Gruzijos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą.

Rusija pripažino Pietų Osetiją ir Abchaziją kaip nepriklausomomis respublikomis po penkias dienas trukusio karo su Gruzija 2008 m. Šiuose regionuose įvestos Maskvos karinės pajėgos.