Po pokalbių su Kinijos lyderiais Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles‘is Michelis sakė žurnalistams, kad su savo kolegomis surengė išsamius ir konstruktyvius susitikimus.

U. von der Leyen nurodė sutarusi su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu dėl poreikio sumažinti prekybos atotrūkį tarp bloko ir didžiausio jo ekonominio partnerio.

„Džiaugiuosi, kad sutarėme su prezidentu Xi, jog dvišalė prekyba turi būti subalansuota“, – teigė U. von der Leyen.

„Su Kinija palaikome daugialypius santykius, kurie nusipelnė nuoširdžių ir atvirų diskusijų, siekiant padidinti savitarpio supratimą – šiandien būtent tai ir įvyko“, – pažymėjo ji.

Ch. Michelis savo ruožtu nurodė, kad abi pusės yra suinteresuotos „stabiliais ir konstruktyviais santykiais“.

Tačiau jis pabrėžė, kad ES yra „susirūpinusi“ dėl didėjančios įtampos aplink demokratiškai valdomą Taivaną, kurį Kinija yra pažadėjusi užgrobti, ir ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje.

„Prieštaraujame bet kokiems... bandymams pakeisti status quo “, – kalbėjo Ch. Michelis.

„Pasmerkti karą“

Jis taip pat sakė, kad ES tikisi paskatinti Kiniją labiau spausti Rusiją nutraukti karą Ukrainoje, kurio Pekinas nėra pasmerkęs.

„Norėtume, kad Kinija būtų kategoriškesnė“, – pabrėžė Ch. Michelis.

„Norėtume, kad Kinija labai aiškiai remtų Jungtinių Tautų Chartiją ir pasmerktų šį karą, kurį Rusija pradėjo prieš Ukrainą“, – dėstė jis.

Tačiau ketvirtadienio vakarą po aukščiausiojo lygio susitikimo vienas Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas žurnalistams užsiminė, kad Pekinui nepavyks palenkti Maskvos.

Rusija yra „labai nepriklausoma suvereni šalis“, trumpojoje spaudos konferencijoje pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos Europos skyriaus generalinis direktorius Wang Lutongas.

Jis taip pat nurodė manantis, kad Pekinas „negali būti laikomas atsakingu“ už prekybos disbalansą.

„Mes norime importuoti daugiau (prekių) iš Europos, ypač pažangių technologijų ir didelės vertės produktų“, – tvirtino Wang Lutongas.

Didelis nepasitikėjimas

Spalį Kinija Pekine priėmė Rusijos prezidentą V. Putiną, o Xi Jinpingas sveikino jų „stiprią draugystę“.

Tokia bičiulystė ketvirtadienį vykusiuose pokalbiuose su ES lyderiais nebuvo pademonstruota. Kaip pažymi Jeilio Paulo Tsai Kinijos centro vyresnysis bendradarbis Nicholas Bequelinas, Bendrijos vadovai esą „visiškai nepasitiki“ Pekinu.

Šį didėjantį nepasitikėjimą išryškino Italijos sprendimas pasitraukti iš Kinijos „Juostos ir kelio“ projekto.

Ketvirtadienį Italijos premjerė Giorgia Meloni žurnalistams pareiškė, kad Romos dalyvavimas šiame projekte nedavė tokios naudos, kokios buvo tikimasi.

„Galime ir turime palaikyti santykius, iš tiesų pagerinti bendradarbiavimą prekybos ir ekonomikos srityse, tačiau „Juostos ir kelio“ instrumentas, mūsų akimis, nedavė tokių rezultatų, kokių buvo tikimasi“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją