S. Lavrovas teigė, esą susitikimas su Europos diplomatais turėjo būti skirtas artėjantiems Rusijos prezidento rinkimams aptarti. Tačiau, likus dviem dienoms iki susitikimo, Rusijos ministerija buvo informuota, kad ambasadoriai į susitikimą neatvyks.

„Ką jūs galvojate? Likus dviem dienoms iki paskirto susitikimo, gavome pranešimą: „Nusprendėme nedalyvauti“. Ar galite įsivaizduoti santykius diplomatiniu lygiu su vyriausybėmis, kurių ambasadoriai bijo ateiti į susitikimą su šalies, kurioje jie akredituoti, ministru? Kur tai matyta?“ – pirmadienį Sočyje surengto Pasaulinio jaunimo festivalio metu piktinosi S. Lavrovas.

Jis taip pat paaiškino, kad susitikimo metu norėjo su ambasadoriais aptarti ministerijos esą sukauptą informaciją, kad ES valstybių narių ambasados Maskvoje pačios „ruošiasi“ prezidento rinkimams ir kad ketina remti Rusijos „nesisteminę opoziciją“ bei naudoti tam tikrus „kišimosi mechanizmus“.

S. Lavrovas pareiškė, kad ketino įspėti užsienio diplomatus nesiimti tokių veiksmų, tačiau jie atsisakė susitikti.

ES nuolatinės atstovybės Rusijoje darbuotojai RBK patvirtino, kad Rusijos užsienio reikalų ministerija pakvietė ES valstybių narių ambasadorius susitikti, bet jie atsisakė dėl „labai mažo pasitikėjimo“ ir dėl to, kad kvietime nebuvo nurodyta susitikimo darbotvarkė.

„Mus pakvietė aptarti ES ir Rusijos santykius, bet dabar ministras Lavrovas sako, kad norėjo mums išdrožti pamokslą. Tai įrodo, kad pasielgėme teisingai, nepriėmę kvietimo“, – pridūrė ES atstovybės darbuotojai.

Taip pat jie sakė, kad sprendimą nedalyvauti lėmė ir Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno mirtis Sibire esančioje kolonijoje, ir tai, kad ES raginimai atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti nesulaukė dėmesio.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministerija išsikvietė Vokietijos ambasadorių. Diplomatas Alexanderis Grafas Lambsdorffas rytą atvyko į ministeriją, po to kai praėjusią savaitę Rusijos valstybinio transliuotojo RT vadovė Margarita Simonian paskelbė Vokietijos gynybos pareigūnų pokalbio garso įrašą, kuriame aukšto rango karinių oro pajėgų karininkai aptarinėjo jautrią temą: teorines vokiečių sparnuotųjų raketų „Taurus“ dislokavimo Ukrainoje galimybes.

Vokiečių agentūros dpa informacija, ambasadorius atvyko į Užsienio reikalų ministeriją pokalbio, kuris jau buvo planuotas anksčiau, o ne buvo iškviestas skubiai.

Šaltinis
Temos
Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)