Dmitrijus Konovalovas ir Vladislavas Kovaliovas buvo pripažinti kaltais balandžio 11-ąją detonavus sprogmenį Minsko metropolitene. Tada žuvo 15 žmonių ir daugiau nei 200 buvo sužeisti. Gruodį Baltarusijos Aukščiausiasis Teismas kaltinamuosius nuteisė sušaudyti.

"Reikalaujame atšaukti mirties bausmę šiems žmonėms, nes net nusikaltimo aukos nepasitiki įrodymų ir proceso teisingumu. Mirties bausmės nuosprendžiui nepritaria daugiau nei pusė Baltarusijos visuomenės. Ši byla yra dar vienas įrodymas, kad Baltarusijoje teisingumas tapo manipuliacijos objektu", - plenariniame posėdyje ketvirtadienį kalbėjo vienas iš rezoliucijos autorių europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis.

Jis kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, ypač į kaimyninės Rusijos, o taip pat Ukrainos bei kitų Rytų partnerystės valstybes, kad jos kartu su Europos Sąjunga paragintų Baltarusiją panaikinti mirties bausmę šalyje, paleisti ir reabilituoti visus politinius kalinius.

"Pats laikas Minskui išgirsti Briuselio raginimus, kas leistų atnaujinti šiuo metu sustingusį ES-Baltarusijos dialogą artėjant parlamento rinkimams šalyje", - sakė deputatas.

Baltarusija yra vienintelė šalis Europoje, kurioje taikoma mirties bausmė.

Europarlamentaras Justas Vincas Paleckis yra EP delegacijos ryšiams su Baltarusija pirmininko pavaduotojas ir pranešėjęs dėl ES-Baltarusijos partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo.