Atitinkama rezoliucija, parengta remiantis EP nario iš Lietuvos Petro Auštrevičiaus parengta ataskaita, šiandien Strasbūre vykusioje Europos Parlamento plenarinėje sesijoje buvo priimta didžiule balsų dauguma: „už“ balsavo 453 deputatai, 21 – „prieš“, dar 40 europarlamentarų susilaikė.

EP „griežčiausiai smerkia A. Lukašenkos režimo dalyvavimą nepagrįstame, neteisėtame ir neišprovokuotame Rusijos agresijos kare prieš Ukrainą... Mano, kad... jis tapo Rusijos įvykdytų nusikaltimų bendrininku, o tai reiškia atsakomybę už Ukrainai padarytus sugriovimus ir žalą; taip pat mano, kad specialusis tarptautinis tribunolas dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą turi turėti jurisdikciją tirti ne tik Vladimiro Putino ir Rusijos politinės bei karinės vadovybės, bet ir Baltarusijos vadovybės veiksmus“, – rašoma dokumente.

Rezoliucijoje primenamas visas Baltarusijos režimo nusikaltimų sąrašas, pradedant neapykantos kurstymu ir dalyvavimu Rusijos antiukrainietiškoje propagandoje, baigiant tiesioginiu Rusijos kariuomenės rėmimu, įskaitant leidimą pulti Ukrainą iš Baltarusijos teritorijos ir tiesioginį šaudmenų bei karinės įrangos tiekimą.

Todėl ES valstybėms narėms patariama ieškoti teisinių būdų, kaip areštuoti Baltarusijos vadovybės ir atitinkamų įmonių finansinį turtą, kad jis, jei įmanoma, būtų nukreiptas Ukrainos atstatymui.

Kartu deputatai pabrėžė, kad didžioji dauguma baltarusių nepritaria Baltarusijos dalyvavimui Rusijos agresijoje prieš Ukrainą. Kai kurie Baltarusijos piliečiai aktyviai priešinasi A. Lukašenkos režimo veiksmams. Baltarusijos savanoriai kovoja prieš Rusiją Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, ypač Kastusio Kalinouskio pulko sudėtyje.

Atskira rezoliucijos dalis skirta neteisėtai iš Ukrainos į Baltarusiją deportuotiems daugiau kaip 2 150 vaikų, tarp jų ir našlaičių, kurie buvo prievarta atvežti iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų. EP pritarė, kad Ukrainos generalinė prokuratūra atliktų tyrimą dėl Baltarusijos vaidmens vykdant prievartinę Ukrainos vaikų deportaciją, o A. Lukašenka už šiuos nusikaltimus būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn pagal Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikciją, kaip tai buvo padaryta Rusijos vadovybės atžvilgiu.

„Europos Parlamentas... mano, kad A. Lukašenka yra toks pat atsakingas už šiuos karo nusikaltimus kaip ir V. Putinas bei Marija Lvova-Belova, todėl ragina Tarptautinį baudžiamąjį teismą apsvarstyti galimybę išduoti panašų tarptautinį A. Lukašenkos arešto orderį“, – rašoma dokumente.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)